Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

«Не для слави, а для людей»



12 лютого 2021 р. минає 150 років від дня народження українського письменника-сатирика, громадського діяча Леся Мартовича. З цієї нагоди відділ інформаційних технологій та електронних ресурсів Івано-Франківської ОУНБ ім. І.Франка підготував віртуальну виставку «Художній простір Леся Мартовича» та вебліографічний покажчик «Лесь Мартович – невмирущий талант українського слова», які розміщені на сайті бібліотеки

Лесь Мартович пройшов тяжкий, але чесний життєвий шлях. Його життя і самобутня творчість органічно пов'язані з сучасним йому селом. Він входив до так званої «Покутської трійці», адже тематично його літературний доробок дуже близький до Василя Стефаника та Марка Черемшини.

Його герої - селяни з найвіддаленіших сіл Західної України. Мартович змальовував односельчан, глибоко люблячи їх. Виразна риса його художньої манери - поєднання трагічного з комічним, гумор, який часом переходить у гостру сатиру. 

На жаль, через складні життєві обставини та різні катаклізми того часу, левова частина його творчого набутку не збереглася. До нас дійшла лише частина його творчості (та що була опублікована) і становить близько 30 літературних творів. Але вона переконливо засвідчила про його самобутній талант з надзвичайною спостережливістю, бентежною вдачею і вразливою душею. Мартович писав «не для слави, а для людей». І світ полюбив його твори.

Більше дізнатися про класика українського письменства та його літературну спадщину можна, переглянувши віртуальну виставку, яка представляє такі розділи та матеріали:

Про Леся Мартовича українськими документалістами було знято фільм, який пропонуємо Вам переглянути.

 

Оновлено 17-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка