Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Підсумовуючи громадські обговорення



20 грудня 2012 р. в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулися підсумки громадських обговорень «Бібліотека – центр нашої громади» за участю представників влади, громадськості, директорів та провідних спеціалістів централізованих бібліотечних систем області.

    У заході взяли участь заступник начальника управлінні культури, національностей та релігій ОДА В. М. Тимків, начальник відділу культури і навчальних закладів управління Г. В. Халак, голова обласної організації Національної спілки письменників України Є. М. Баран, голова Ради Івано-Франківських обласних організацій ТВР та СНІО України Б. І. Середюк, історик, етнограф, громадсько-культурний діяч П. І. Арсенич, бібліотечні працівники області.
   Директор ОУНБ ім. І. Франка Л. В. Бабій розповіла про громадські обговорення, в яких взяли участь близько 30 тис. учасників. Вони розпочались з сільських бібліотек і проходили в області у травні-грудні 2012 р. відповідно до Програми української бібліотечної асоціації з адвокації «Через бібліотеки - до знань». Підсумком проведення таких обговорень стали зональні бібліоіміджсесії під загальною назвою «Сільська бібліотека: нові бібліотечні послуги для користувачів і місцевої громади» та Інтернет-фестиваль «Це цікаво для місцевої громади» http://www.facebook.com/ifoynb.  
  Базами, які приймали учасників бібліоіміджсесій були: бібліотеки-філії с. Космач Косівської ЦБС, с. Голинь Калуської ЦБС, с-ща Обертин Тлумацької ЦБС. (Більш детально - див. інформацію «Громадські слухання «Думка громади про бібліотеку» на Івано-Франківщині», яка розміщена на сайті ОУНБ ім. І. Франка в розділі «Бібліотечному фахівцю»).
  Громадські слухання спонукали органи влади та мешканців сіл оцінити важливу роль та здобутки бібліотечних закладів регіону як центрів місцевої громади. Були проаналізовані і взяті до уваги численні пропозиції, висловлені під час проведення обговорень «Думка громади про бібліотеку».
  Заступник начальника управління культури, національностей та релігій В. М. Тимків, привітавши учасників зустрічі, відзначив, що  місія бібліотек як орієнтирів у величезному масиві інформації, який подвоюється через кожні 1,5 роки, є надзвичайно важливою. Він процитував слова О. Забужко, що «той, хто дивиться телевізор, ніколи не буде керувати тим, хто читає книжки», які підкреслюють цінність книги та читання.
  Голова обласної організації Національної спілки письменників України Є. М. Баран розповів про тісну співпрацю з бібліотеками області. Він закликав ще активніше популяризувати твори місцевих письменників, тим самим забезпечуючи інтелектуальний і духовний розвиток читачів. Висловив пропозицію розміщувати на веб-сайті ОУНБ ім. І. Франка відеорепортажі зустрічей з письменниками.
  Голова Ради Івано-Франківських обласних організацій ТВР та СНІО України Б. І. Середюк розповів про здобутки багаторічної співпраці і реалізацію спільного творчого проекту з ОУНБ ім. І.Франка - Інтелектуального клубу творчих особистостей «Галицькі кмітливці».
  Громадсько-культурний діяч і відомий краєзнавець П. І. Арсенич, відзначаючи потужну фольклорно-етнографічну пошукову роботу бібліотечних працівників у своїх населених пунктах, закликав ширше популяризувати народні звичаї та обряди, накопичувати документальні джерела та спогади місцевих мешканців.
  Про хід та оцінку проведених громадських обговорень розповіли директори Калуської  (Сокульська С. З.) та Тлумацької ЦБС (Пісак М. Ю.). Вони поділилися з присутніми тими напрацюваннями, які вже втілені у життя за пропозиціями місцевих мешканців. З директорами бібліотек М. М. Підлеснюк (Городенківська ЦБС) та Я. В. Семанишиним (Косівська ЦБС), були організовані скайп-спілкування. Вони розповіли про результативність проведених громадських слухань, про нові послуги, які надають бібліотеки для своєї громади на основі вивчення та аналізу її інтересів та потреб.
  У виступі голови обласного відділення УБА Горбань Г.В. йшлося про важливість використання соціальних мереж для рекламування та представлення послуг бібліотеки, пошук нових інноваційних форм роботи, підвищення фахової майстерності бібліотечних працівників в регіональному тренінговому центрі, який функціонує за підтримки програми «Бібліоміст» на базі ОУНБ ім. І. Франка.
  Для директорів ЦБС координатор РТЦ Люба О.В. провела експрес-тренінг «Технології web 2.0 - нові можливості для бібліотеки та її користувачів». Усі присутні на тренінгу отримали необхідні знання та практичні поради щодо створення власних блогів, сайтів та користування соціальними мережами, що  викликало зацікавлення та жвавий інтерес до даної тематики. Тільки вдосконалюючи та набуваючи фахові знання, запроваджуючи нові бібліотечні послуги з використанням доступу до Інтернету,  бібліотечні працівники сьогодні стають необхідними  своїм користувачам, а бібліотеки - необхідними своїм відвідувачам.
  Сучасно обладнана бібліотека, застосовуючи новітні технології, безкоштовний доступ до глобальної мережі, сприяє залученню нових користувачів, оперативному задоволенню їхніх потреб та покращення іміджу бібліотек серед місцевих громад.
  Учасники семінару переглянули відеофільм «Громадські слухання на Івано-Франківщині», створений працівниками ОУНБ ім. І. Франка. У ньому відображено окремі епізоди вивчення думки мешканців регіону про бібліотеки (опитування, експрес-інтерв'ю, діалоги, дискусії, круглі столи).
  Завершальним етапом громадських слухань було прийняття резолюції, в якій визначені рекомендації для подальшого розвитку бібліотечної справи на Івано-Франківщині.

Програма обласного семінару

Резолюція

Світлини

Відео

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка