Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Громадські слухання «Думка громади про бібліотеку» на Івано-Франківщині



Проведенням обласного семінару-тренінгу «Регіональна бібліотечна політика: стратегія розвитку» (квітень, 2012 р.) започатковані громадські слухання «Думка громади про бібліотеку». Відповідно до Програми з адвокації «Через бібліотеки – до знань!» Українська бібліотечна асоціація розпочала проведення громадських обговорень (зустрічей, слухань) під загальною назвою «Бібліотека – центр нашої громади», які проходять в усіх регіонах України.

   Вони спонукають органи місцевої влади оцінити важливу роль та здобутки бібліотечних закладів регіону як центрів місцевої активності та інституцій для згуртування громади.
   Враховуючи рекомендації УБА, обласна універсальна наукова бібліотека ім. І. Франка запланувала з цією ж метою проведення зональних бібліоіміджсесій під загальною назвою «Сільська бібліотека: нові бібліотечні послуги для користувачів і місцевої громади» та Інтернет-фестиваль «Це цікаво для місцевої громади».
   На Івано-Франківщині громадські обговорення розпочалися з сільських бібліотек.
  Першими провели цю роботу бібліотеки Косівської та Верховинської ЦБС. Бібліотеки розгорнули широку рекламну кампанію, яка відображала основні завдання акції: інформаційні плакати, публікації в ЗМІ, скриньки «Моя думка про бібліотеку». Відбувались зустрічі, круглі столи, організовувались анкетування, бліц-опитування мешканців місцевих громад.
  26 червня 2012 р. на базі бібліотеки-філії с. Космач Косівської ЦБС були підведені підсумки громадських слухань цих ЦБС у формі бібліоіміджсесії «Сільська бібліотека: модернізація діяльності в контексті часу».
  Учасників заходу привітали Людмила Бабій, директор ОУНБ ім. І. Франка, Дмитро Біланюк, начальник відділу туризму і культури Косівської РДА, Ярослав Семанишин, директор Косівської ЦБС
  Сільський голова Дмитро Пожоджук розповів присутнім про історію, традиції і звичаї с. Космач, лінгвістичний переклад якого означає «келія сонця». Він акцентував увагу на тому, що першою читальнею на Гуцульщині була космацька, відкрита товариством «Просвіта» ще в 1894 р.
  Роботу круглого стола розпочала Ганна Рибчук, працівник бібліотеки-філії с. Космач, яка розповіла про проведення громадських слухань у книгозбірні та проінформувала про діяльність бібліотеки: просвітницьку роботу, участь у сільських фестивалях, дружні зв'язки з відомими космачанами, які дарують нові книги у бібліотеку, приймають участь у соціокультурних заходах. Окремо висвітлила туристично-краєзнавчий напрям роботи установи.
  Завідувачка методико-бібліографічного відділу Косівської ЦБС Ганна Колотило розповіла про хід громадських слухань у бібліотеках району. Серед форм вивчення громадської думки  найбільший ефект дали скриньки ідей та пропозицій «Я хочу бачити бібліотеку...», де всі бажаючі анонімно висловлювали свої думки щодо поліпшення роботи бібліотеки.
  Завідувачка методичного відділу Верховинської ЦБС Ольга Мартищук повідомила, що громадські слухання у районі розпочалися з дня професійного спілкування (травень, 2012 р.) і пройшли у 36-и філіях. Активну участь в обговоренні брала сільська інтелігенція, учнівська молодь.   
  В рамках круглого стола виступила завідувачка бібліотеки-філії с. Білоберізка Верховинської ЦБС Дарія Дрищук, яка зібрала найбільшу кількість вагомих пропозицій і побажань мешканців своєї громади щодо нових послуг, які хочуть бачити у бібліотеці. Крім того, цікавою була її розповідь про різноманітні форми роботи: літературні посиденьки, які ведуть письменники Дмитро Слижук і Анна Космач, свято обдарованих дітей, на проведення якого виділяє кошти лісництво, альтернативні пошуки оновлення фондів - співпраця з видавництвом «Юніверс», яке декілька раз в рік присилає книги у бібліотеку, організацію краєзнавчого куточка, який за своїм наповненням став музеєм декоративно-ужиткового мистецтва села (додатково виділена кімната для представлення експозицій).
  Поділились своїми думками та висловили пропозиції представники громадськості села: отець Василь Гунчак - настоятель церкви святого Петра й Павла; Параска Головчук - активний читач бібліотеки; Параска Бойчук - голова комісії з питань культури, духовного відродження і зв'язках з діаспорою; Роман Бойчук - депутат, підприємець; Марія Ужитчак - вчителька; Ганна Рибчук - представник молоді; Ганна Палійчук - директор школи мистецтв; Ганна Подоляк - шкільний бібліотекар; Михайло Дідишин- власник музею Довбуша, митець, поет, філософ.
  Бібліотекар Ганна Рибчук ознайомила присутніх з побажаннями та пропозиціями, вміщеними у скриньці «Я хочу бачити бібліотеку...».
  Підсумовуючи вищесказане мешканцями місцевої громади та пропозиції директора ОУНБ ім. І. Франка Людмили Бабій, працівники бібліотек визначили спектр нових ідей щодо поліпшення своєї роботи в сучасних умовах.

Світлини

Бібліоіміджсесія (громадські обговорення) на базі Калуської ЦБС (с. Голинь) 26 вересня 2012 р.

Бібліоіміджсесія (громадські обговорення) на базі Тлумацької ЦБС с-ще Обертин 6 грудня 2012 р.

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка