Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Євгенія Кононенко: майстриня короткої прози



15 лютого 2024 року у відділі абонементу Івано-Франківської обласної наукової бібліотеки імені І. Франка відкрита книжкова виставка-літературний портрет, присвячена 65-річчю Євгенії Кононенко, української письменниці, есеїстки, перекладачки сучасної європейської літератури.

Народилася письменниця 17 лютого 1959 року в місті Києві. Закінчила механіко-математичний факультет Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка та факультет французької філології Київського інституту іноземних мов.

Євгенія Кононенко пише про сучасну жінку та її проблеми, про складні і важливі питання людського буття. Проза авторки - інтелектуальна, стилістично довершена. Її творам притаманні легкість і розкутість письма, динаміка та внутрішній аристократизм, тому вони видаються наче вихопленими з життєвого виру.

У творчому доробку письменниці представлені поезії, оповідання та есеї, повісті та романи, кілька дитячих книжок, низка культурологічних розвідок та публіцистичних статей, серед яких: «Зустріч у Сан-Франциско», «Три світи», «Без мужика», «Героїні та герої», «Кат», «Імітація», «Зрада», «Ностальгія», «Жертва забутого майстра», «Леся Українка. Драма усвідомлення Тіні», «Камінна оргія», «Той божевільний рік».

Євгенія Кононенко багато перекладала з французької та англійської мов, зокрема її переклади: «Забагато щастя» Еліс Манро, «Мені б хотілося, щоби хтось мене десь чекав» Анни Гавальди, «Світанок» Елі Візель, «Повернення» Барбари Делінські, «Донька є донька» Агати Крісті, «Елегантна їжачиха» Мюріель Барбері та інші.

 Новели ювілярки включено до низки збірок та антологій: «Квіти у темній кімнаті», «Ця шокуюча східна Європа», «Жити-пити», «З непокритою головою. Українська жіноча проза», «Гендер і культура».

Ближче познайомитися з творчістю письменниці допоможуть видання, що представлені на книжковій виставці «Євгенія Кононенко: майстриня короткої прози».

 

 

Оновлено 02-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка