Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

«Валізка з книжками» від Goethe-Institut в Україні – дарунок для обласної книгозбірні



07 лютого 2024 року Івано-Франківська ОУНБ ім. І. Франка отримала в дар від Goethe-Institut в Україні «Валізку з книжками». В листопаді 2023 р. на заклик Goethe-Institut в Україні отримати даний ресурс та інтегрувати його у свою роботу відгукнулись понад 4500 бібліотек та читацьких ініціатив. Фахівцями було відібрано 250 бібліотек, серед яких і наша обласна книгозбірня. Проєкт реалізується Goethe-Institut Ukraine за підтримки Auswдrtiges Amt.

Щоб розподілити валізки, віддали перевагу релокованим з окупованих територій бібліотекам та установам, які знаходяться на деокупованих територіях або активно працюють чи мають намір працювати з дітьми, які були змушені полишити свої домівки або зазнали сильного стресу. Також матеріали проєкту мають бути в загальному доступі як для читачів, так й для викладачів шкіл. Відбувся непростий відбір і довгоочікувані «Валізки з книжками» вже відправились у 250 бібліотек України.

«Валізка з книжками» - це книжки українських авторів, які були написані вже у новій реальності - в реальності, в якій війна торкнулася кожного. Про те, як правильно говорити з дитиною про війну, як пояснити маленькій людині, що відбувається, її дитячою мовою.

Чудові експертки з дитячої літератури - Катерина Міхаліцина, Оксана Лущевська, Таня Стус, Валентина Вздульська, Олександра Савченко, Юлія Козловець, Катерина Сухоребська обрали для валізки найкращі книги, з якими дітям буде легше проживати травматичний досвід, керувати своїми емоціями та обговорювати те, що їх турбує, або ж просто занурюватися в історії та шукати в них опори. 

Для всіх, хто працює з дітьми, також було зібрано й підготовлено важливі психологічні рекомендації: короткі тези про травму та її вплив на психіку дітей і підлітків від доктора філософії, педагога та психотерапевта Удо Бера та практичні рекомендації щодо спільного читання та складних розмов від дитячої сімейної психологині Світлани Ройз.

Також експертки підготували кілька можливих сценаріїв роботи з книжками, які знаходяться у валізці.

Світлини

Оновлено 30-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка