Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Семінар American spaces in Ukraine «Відновлюємо себе, відбудовуємо Україну»



14-16 грудня 2023 року в м. Київ відбувся семінар для мережі American Spaces в Україні «Відновлюємо себе, відбудовуємо Україну», організований Посольством США в Україні та Американським домом в Києві. Обласну книгозбірню на семінарі представляли директор Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, заслужений працівник культури Людмила Бабій та бібліотекар І категорії відділу соціокультурної проєктної діяльності та партнерського центру «Вікно в Америку» Марина Цюпа.

Метою семінару було спілкування з американськими дипломатами та колегами з різних куточків України щодо викликів в організації роботи центрів «Вікно в Америку» під час війни, а також обмін досвідом та обговорення інструментів програми, ефективного використання ресурсів, наданих Держдепартаментом США та іншими інституціями.

Учасників тренінгу привітали Так Еванс, радник з питань преси, освіти та культури Посольства США в Києві, Віолета Таландіс, регіональний спеціаліст із залучення громадськості Посольства США в Бухаресті. «Розігрів» для усіх учасників провів Олександр Шлєєнков (Американський дім в Києві), який мав на меті ближче познайомити усіх учасників між собою та активно включитися в робочий процес.

Далі відбулася робота в групах «Де ми зараз?». Учасники семінару були поділені на команди, де обговорили виклики та переваги, які є в роботі кожного центру «Вікно в Америку» під час війни та представили їх авдиторії. Друга частина командної роботи розкрила такі питання: «З ким ми розмовляємо?», «Яка наша авдиторія?». Адже, в такий складний час авдиторія в бібліотеці дещо змінилася, до нас звертаються відвідувачі з різними запитами, які ми намагаємось задовільнити. Напрацювали шляхи вирішення питань діяльності, визначили позитивні сторони, проблеми та виклики в сучасних умовах.

Модератором виступила Валентина Пашкова, координатор американських центрів Посольства США в Україні, яка запросила до презентаційної частини та дискусії «Центр "Вікно в Америку" в бібліотеці: погляд директора» колег із Запоріжжя та Кропивницького, але кожен міг долучитися до дискусії та поділитися досвідом роботи свого центру під час війни.

Відбулося підведення підсумків першого дня семінару «Де ми - зараз і де ми будемо в майбутньому?», спілкування з дипломатами Посольства США в Україні.

Другий день на тему «Стійкість під час війни» розпочала Тетяна Стрельченко, директор Американського дому в Києві, а тренінг з медіаграмотності L2D (Learn to Discern) провела Олександра Розумієнко, регіональний координатор програми  L2D, IREX. Це було і робота в групах, і кожен індивідуально міг зосередитись і подумати про свій внутрішній стан, як ми сприймаємо інформацію в різних ситуаціях, вплив різних факторів, як з цим боротися - про все це ми могли проговорити з тренеркою.

Далі мали можливість відвідати Американську бібліотеку в Бібліотеці Національного університету Києво-Могилянської академії, де Світлана Чуканова, директор, розповіла про роботу бібліотеки та провела екскурсію.  Найбільш вразила Меморіальна бібліотека Омеляна Пріцака, бібліотечна колекція якої налічує близько 20 тисяч томів, архівна - 8 тисяч справ, мистецька - 300 предметів та меморіальний кабінет з експозицією.

В останній день семінару координатори центрів отримали корисні ресурси від партнерів, а саме: Оксани Шабаш, менеджерки ПК, яка розповіла про віртуальну пілотну програму Корпусу Миру; Оксана Гусакова надала інформацію про роботу EducationUSA. Про можливості від Американського дому в Києві, а саме про WOA Youth Leadership Program та Overdrive Library розповіла Анастасія Макрідіна. Також відбувся майстер-клас «Як користуватися електростанцією Bluetti», який провів Олександр Шлєєнков.

Тетяна Стрельченко поділилася можливостями проєкту Sesame Street (Вулиця Сезам), як працювати, на що і на кого спрямована робота, а також надала для перегляду короткий відеоролик.

Наступною була сесія «Інтегрована стратегія в країні та стратегія публічної дипломатії» від радника з питань безпеки в Америці Еріна Козенса, де обговорили питання безпеки під час війни в Україні, організацію заходів в небезпечних ситуаціях в різних областях України. Кожен мав можливість поставити питання за цією темою та отримати консультацію щодо безпечних умов роботи. Модератор також наголосив, щоб працівники бібліотеки разом з користувачами дотримувалися правил під час повітряної тривоги, а самі правила повинні бути у відкритому доступі для кожного.

Віолета Таландіс надала інформацію щодо ресурсів і стандартів для роботи американських центрів.

Підсумкове засідання відбулося з Уес Джефферс, в. о. радника з питань преси, освіти та культури, Посольство США в Києві, який наголосив на чотирьох стратегіях діяльності центрів:

  • ми підтримуємо, допомагаємо українцям фінансово та прагнемо, щоб якнайшвидше закінчилась війна - це перше та одне з головних питань на даний момент.
  • ми розробляємо прозоре звітування українців.
  • на майбутнє ми хочемо відновити звичний процес роботи, організовувати поїздки Україною та відвідати кожен з центрів «Вікно в Америку», подивитися, як функціонує центр та в чому є потреби.
  • Поки що плануємо кожного місяця проводити онлайн робочі зустрічі задля комунікації та планування на майбутнє. Вдячний за роботу, яка проводиться в такий складний час.

На завершення заходу відбулося вручення сертифікатів для усіх учасників семінару.

Щиро дякуємо організаторам за проведений семінар, адже жива комунікація, обмін досвідом з колегами - це надзвичайно важливо та корисно, сприяє успіху та натхненню в роботі.

Дякуємо ЗСУ за захист, з вірою у перемогу!

Світлини

Оновлено 14-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка