Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Презентація книжки «Український націоналізм» (Том 4 «Міжнародна політика»)



30 листопада 2023 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація, книжки «Український націоналізм» (Том 4 «Міжнародна політика») ідеолога ОУН Степана Ленкавського, упорядником та редактором якої є доктор історичних наук, голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич. Організатор події – Інститут Наукових Студій Націоналізму.

Під час заходу упорядник книги, історик, голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич, представив глядачам видання 4-го тому "Міжнародна політика" під загальною назвою «Український націоналізм».  Він відзначив, що це завершальний том тетралогії творів Степана Ленкавського, до якого увійшли праці Степана Ленкавського, що окреслюють погляди автора на зовнішньополітичний вимір умов і перспектив українського національного визволення в післявоєнний період. Він укладений зі статей, опублікованих в еміґраційній пресі, внутрішньоорганізаційних збірниках ОУН-6 і виявлених у її закордонних архівах.

Походження праць повʼязане із тими функціями, що їх автор виконував у структурі 3Ч ОУН - ОУН-6: заступника Голови Проводу й куратора його «закритого сектора», організатора внутрішньої вишкільної системи та аналітичної Референтури підсовєтських справ, Голови Проводу після вбивства Степана Бандери й, врешті, редактора ряду організаційних друкованих періодичних видань.

За тематикою праці цього тому умовно поділені на групи: оцінка міжнародних процесів крізь призму інтересів українського національно-визвольного руху; аналіз совєтської міжнародної політики та політичних процесів у т. зв. соціалістичному таборі; українсько-польські відносини після Другої світової війни; аналіз диверсійної діяльності комуністичних структур у світі; критика імперської політики московської еміґрації та її союзників; аналіз совєтських методів ліквідації й дискредитації Церков поневолених Москвою народів та дипломатичні взаємини Кремля і Ватикану на цьому тлі. Така класифікація й зумовила структурну побудову тому, а вказані підгрупи трансформувалися у його розділи.

Зокрема, під час презентації велику увагу п. Олександром було акцентовано на надзвичайно цікавому розділі "Поневолена церква. Кремль і Ватикан". З уваги, наскільки сьогодні актуальні дискусії навколо висловлювань Папи, в цьому розділі показано, як Ленкавський вже тоді критикував контакти Ватикану і Кремля, які були на шкоду підпільній УГКЦ.

Також на заході мали змогу поділитися своїми судженнями та міркуваннями про ідеологічну спадщину Степана Ленкавського представник Інституту Наукових Студій Націоналізму Дарина Сех, доктор історичних наук, професор Сергій Адамович, директор івано-франківського видавництва «Лілея-НВ», громадський діяч Василь Іваночко, історик Олег Дрогобицький.

Усі присутні були приємно вражені цікавими та інтригуючими розповідями про ідеолога, очільника Організації українських націоналістів Степана Ленкавського, борця за незалежність України.

А також мали можливість ознайомитися з тематичною книжковою виставкою із фондів ІФОУНБ ім. І. Франка «Українська національна ідея та міжнародна політика», яка розкриває складний історичний процес пробудження й розвитку національної свідомості нашого народу, аналізує досягнення й помилки патріотичних сил у період становлення української державності.

Директор обласної книгозбірні Людмила Бабій щиро подякувала Олександру Максимовичу за подаровану вже повну колекцію книг під назвою «Український націоналізм» для читачів головної бібліотеки області. Зокрема зазначила, що видання заслуговують великої уваги у цей нелегкий сьогоднішній час.

Охочі мали можливість поспілкуватися з автором, придбати видання з автографом.

Світлини

Оновлено 17-10-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка