Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Єпископ Софрон Мудрий: «Будьмо щедрими у праці для Бога і України»



24 листопада 2023 року у відділі краєзнавчої літератури Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнуто тематичну книжкову виставку «Єпископ Софрон Мудрий: «Будьмо щедрими у праці для Бога і України» до 100-річчя від дня народження єпископа-ординарія Івано-Франківської єпархії УГКЦ, почесного доктора канонічного права, професора, дослідника історії українського християнства Софрона Мудрого.

Народився о. Софрон Мудрий у побожній багатодітній сім'ї в м. Золочеві на Львівщині. Початкову і середню освіту здобув у рідному місті. Пізніше навчався в Авсбургу (Німеччина). Після війни переїхав у Давсон (Пенсельванія, США), де у 1949 році вступив до монастиря отців Василіян.

Відбувши в 1951-1955 рр. пробу новіціяту, студії схоластики та дворічні студії на бакалавра філософії, виїжджає до Риму, де чотири роки студіює богослов'я у Григоріянському університеті. Там здобуває ступінь ліценціяту з богослов'я і складає довічні обіти у Василіянському чині, взявши собі ім'я Софрон.

У Римі 25 грудня 1958 року він прийняв святу Тайну Священства з рук Архиєпископа Івана Бучка. Далі провід монашого чину направляє його в Лятеранський університет, де він поглиблено вивчає суворе римське і канонічне право як Західної, так і Східної Церков, а 1963 року захищає докторську дисертацію.

У 1969 році в Папському Східному інституті (Рим) здобуває ступінь ліценціяту східного права. Пізніше стає професором Папського Орієнтального інституту.

34 роки Софрон Мудрий був віце-ректором та ректором в Колегіумі святого Йосафата. Для своїх семінаристів він писав духовні твори, був добрим батьком, мудрим наставником і приятелем.

Завдяки Софрону Мудрому розпочалися щонедільні Літургії та проповіді з Ватикану українською мовою. Понад тридцять років він працював в українській секції радіо «Ватикан». У ті часи о. Софрон пише «Нариси Христової Церкви в Україні» і транслює їх також по радіо. Окрім цього викладає канонічне право Східних Церков у Папському східному інституті з 1968 року. А ще однією з найважливіших справ його стала праця з 1971 року над Кодексом канонів Східних Церков. Упродовж двадцяти років він залишався членом відповідної комісії, аж до появи Кодексу в друкованому вигляді латиною, а згодом став одним із трьох членів комісії тексту перекладу українською.

1994 року о. Софрон Мудрий повернувся в Україну, де його призначили ректором Івано-Франківського теологічно-катехитичного духовного інституту. Згодом він вивів його на рівень теологічної академії, яку очолював 20 років.

Упродовж 1997-2005 рр. о. Софрон Мудрий - архієрей Івано-Франківської єпархії УГКЦ. За час свого правління владика плідно працював над її розвитком, домігся повернення будинку під консисторію, відреставрував і відбудував єпископську резиденцію. Під час свого єпископства «рукоположив» понад 130 священників і ще десятки семінаристів відбули на вищі духовні студії в Європу й Америку.

Владика Софрон активно займався написанням книг, випуском релігійних фонокасет, грамплатівок, відеофільмів. Його ретельна праця над публічними промовами до громади, які об'єднані темою формування християнського громадянського суспільства, вийшли у 7-ми томах під назвою «Слова».

Софрон Мудрий відійшов у вічність в ніч на 31 жовтня на 91-му році життя. Увесь свій земний шлях Софрон Мудрий віддав на вівтар розвитку Церкви.

Варто згадати фундаментальні наукові роботи Софрона Мудрого: «Заборона переходу з візантійського обряду на латинський обряд в УГКЦ», «Історія Церкви  в Україні», «Про Сповідь», «Нариси з історії церкви в Україні», «Духовні бесіди», «Нагірна проповідь Ісуса Христа», «Недільна благовість: проповіді на неділі і свята літургійного року», «Подружжя і церковне право» та інші видання авторства Софрона Мудрого, а також науково-популярні праці присвячені його універсальній проповіді, з якими можна ознайомитися на тематичній книжковій експозиції «Єпископ Софрон Мудрий: «Будьмо щедрими у праці для Бога і України»

 

 

 

Оновлено 19-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка