Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Освітня програма з медіаграмотності для бібліотекарів



21-23 листопада 2023 року фахівці Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка, Л. Бабій, директор, Л. Жирик, заступник директора, М. Цюпа, бібліотекар І категорії, М. Ілюк, бібліотекар ІІ категорії обласної книгозбірні, взяли активну участь у Fit in Fakten – серії семінарів для бібліотекарів в рамках освітньої програми з медіаграмотності, організованих Goethe-Institut Україна, журналом Куншт (Київ), Фундацією розвитку інформаційного суспільства (Варшава, Республіка Польща) та освітньою платформою Facts for Friends (Гамбург, Німеччина) за підтримки МЗС Німеччини.

21 листопада, день 1. Розпочали з привітання та вступу, де модератором виступив Goethe-Institut Україна. Був здійснений короткий огляд серії семінарів та їх цілей, представлено Фундацію  розвитку інформаційного суспільства (Республіка Польща). Вступну сесію провела Н. Трамбовецька, на якій всіх учасників було поділено на групи, де обговорили свої очікування від семінару, важливість питання медійної грамотності в сучасному соціумі, виклики, з якими зустрічаються бібліотекарі при організації заходів. На післяобідній сесії відбулася презентація результатів дослідження Фундації розвитку інформаційного суспільства «Потенціал публічних бібліотек для навчання медіаграмотності в Німеччині, Польщі та Україні. Можливі та ефективні практики навчання медіаграмотності в бібліотеках». Після роботи в групах і обміну досвідом щодо зміцнення потенціалу бібліотек і заохочення впровадження медіаграмотності в більших масштабах, робочі групи представили свої рекомендації.

22 листопада, день 2.  Учасникам семінару були представлені інтерактивні настільні та онлайн ігри з медіаграмотності та можливість облаштування куточку медіаграмотності від Куншт у бібліотеках-учасниць даного заходу. Модерував сесію Кирило Бескоровайний, співзасновник українського науково-популярного медіа «Куншт».

23 листопада, день 3. Валері Шольц, засновниця платформи Facts for Friends (Німеччина) представила діяльність платформи в напрямку медійної грамотності. В своїй доповіді вона говорила про використання бібліотеками соціальних мереж, як в них працювати, як реагувати на коментарі до постів, про фейки, новини та інструменти за фактами для друзів. Обговорили цілі спілкування, що таке спілкування 1-0-1, як ефективно спілкуватися в соціальних мережах. Комунікація проєкту: Зробіть «Fit in Fakten» відомим!

Наступна сесія - це були рефлексії з фасиліторкою Н. Трамбовецькою: підвели підсумки триденного семінару з інтерактивною онлайн грою Kahoot! та обговорили гарячі теми в окремих групах, після чого відбулася презентація результатів обговорення.

Щиро вдячні організаторам за інформативний, корисний семінар і можливість впровадження полички медійної грамотності в біблоітечному просторі!

Світлини

Оновлено 17-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка