Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Переймаємо досвід англійських бібліотекарів з промоції читання



22 листопада 2023 року Л. Жирик, заступник директора Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка взяла участь в онлайн зустрічі – презентації роботи The Reading Agency (Агенція читання) – благодійної організації у Великобританії, яка працює понад 20 років, щоб змінити життя на краще завдяки силі читання. Організатор події – Жива сучасна бібліотека-БФ Бібліотечна країна.

З вітальним словом до українських бібліотекарів звернулися Карен Напьє, очільниця The Reading Agency та Деббі Хікс, креативна директорка The Reading Agency. Вони розповіли про історію заснування Агенції читання, про впровадження різноманітних програм підтримки читання.

Провідні спікерки ділилися досвідом реалізації таких проєктів, як: Літній конкурс читання (The Summer Reading Challenge), який представляла Емма Брейтуейт, керівниця відділу навичок та залучення; про проєкт «Книги за рецептом» (Reading Well) говорила Джемма Джоллі, керівниця відділу читання та здоров'я.

У Великобританії Агенцією читання було проведено дослідження «Оцінка впливу на бібліотеки», і Каріна Сполдінг, керівниця відділу досліджень та оцінки, ознайомила з основними показниками та результатами опитування.

Також Агенція читання впроваджує такі проєкти: Chatterbooks і Summer Reading Challengе, які підтримують дитяче читання разом із бібліотеками (в цій програмі щороку беруть участь понад 700 000 дітей); Reading Well розроблена та схвалена медичними працівниками і допомагає людям зрозуміти та керувати своїм здоров'ям і благополуччям за допомогою корисного читання; Reading Ahead формує навички та впевненість молоді та дорослих; Всесвітня ніч книги - це загальнонаціональне свято читання, яке проводиться щороку 23 квітня; Reading Friends - головною метою проєкту є боротьба з самотністю та ізоляцією людей; Quick Reads - програма створення коротких книжок для людей, яким важко читати.

У місії Агенції читання записано: «Ми знаємо, що не всі мають однакові старти в житті, тому ми підтримуємо перевірену силу читання, пропонуючи заняття для людей будь-якого віку та різного походження. Ми підтримуємо читачів у створенні соціальних зв'язків і покращенні навичок читання. Ми допомагаємо людям керувати своїм здоров'ям і добробутом за допомогою читання. Співпрацюючи з публічними бібліотеками, в'язницями, лікарнями та іншими громадськими установами, минулого року наш широкий спектр заходів торкнувся життя двох мільйонів людей. Але з населенням Великобританії в понад 67 мільйонів цього недостатньо. Ми хочемо, щоб більше людей захоплювалися читанням, адже все змінюється, коли ти читаєш».

Згідно дослідження, у Великобританії 1 із 6 (8,5 мільйонів) дорослих погано читають, 1 з 4 дітей в Англії не вміє добре читати до 11 років.

Зустріч відбувалася в рамках проєкту «Здорові бібліотеки» за підтримки українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров'я».

Світлини

Оновлено 19-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка