Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

ІФОУНБ ім. І. Франка на онлайновому марафоні інноваційного досвіду публічних бібліотек України



22 листопада 2023 року фахівці Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка – заступник директора Л. Жирик, завідувачка науково-методичного відділу В. Хімейчук і М. Цюпа, бібліотекарка І категорії відділу соціокультурної проєктної діяльності обласної книгозбірні долучилися до онлайнового марафону інноваційного досвіду публічних бібліотек України, організованого ВГО Українська бібліотечна асоціація, секцією працівників публічних бібліотек, Хмельницьким обласним відділенням ВГО «Українська бібліотечна асоціація».

Бібліотечна спільнота України знайомилася з інноваційною діяльністю публічних бібліотек Хмельниччини, адже запровадження нових бібліотечних послуг у регіоні сприяє формуванню позитивного іміджу бібліотеки в суспільстві та конкретній громаді, допомагає їм ставати конкурентоздатними.

З вітальним словом до учасників марафону звернулися: О. Бруй, Президент ВГО Українська бібліотечна асоціація, директорка Науково-технічної бібліотеки ім. Г. І. Денисенка Національного технічного університету України «КПІ імені Ігоря Сікорського»; Л. Гук, голова Секції працівників публічних бібліотек ВГО Українська бібліотечна асоціація, директорка Тернопільської обласної бібліотеки для молоді, заслужений працівник культури України. Модерувала захід К. Чабан, директорка Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки, голова Хмельницького обласного відділення ВГО Українська бібліотечна асоціація.

Провідні спікери марафону представили бібліотечні установи Хмельницької області. «Обласна бібліотека для молоді - майданчик бібліотечного спротиву» - з такою темою виступила В. Задорожна, директорка Хмельницької обласної бібліотеки для молоді, яка висвітила досвід створення та діяльності музею-майстерні «Бібліотечний спротив»; С. Рудик, директор центральної бібліотеки Теофіпольської селищної територіальної громади ділилася досвідом відкриття на базі бібліотеки сучасного багатофункціонального бібліотечного простору, який відкриває нові можливості для жителів Теофіпольської громади та внутрішньо переміщених осіб.

З темою «Бібліотеки Хмельницької міської територіальної громади: тримаймо стрій!» виступила І. Білик, завідувачка методично-бібліографічного відділу ЦБС Хмельницької міської територіальної громади, яка ділилася досвідом роботи з проведення циклу краєзнавчих культурно-просвітницьких заходів «Візитівка мого села».

З діяльністю Мандрівного інформаційного детокс-шатеру «МедійнІ» ознайомила М. Кульпінська, директорка центральної бібліотеки Чемеровецької селищної територіальної громади, яка розповіла про реалізацію проєкту з медійної грамотності у сільських населених пунктах ТГ та надання мешканцям нових навичок із онлайн-спілкування та ефективної присутності в соціальних мережах; базових правил особистої інформаційної гігієни.

Цікавий проєкт «Обласний літературний тур: популяризуємо українських письменників» представила О. Баворовська, заступник директора з внутрішньо-бібліотечної роботи Хмельницької ОУНБ. У виступі було розкрито модель нової соціокультурної (бібліотечної) форми роботи з популяризації творчості видатних особистостей краю та їх доробку.

«Вірш_у_кадрі» - проєкт зі створення відороликів із популяризації поезії класиків української літератури та сучасних авторів, спрямований на поширення та популяризацію української поезії, в тому числі членів Віньковецької літературної спілки «Огневежа». Готові відеоролики публікуються для спільного доступу на каналі бібліотеки сервісу YouTube. Про реалізацію проєкту говорила М. Жук, провідний бібліотекар центральної бібліотеки Віньковецької селищної територіальної громади.

В. Черноус, директорка Хмельницької обласної бібліотеки для дітей імені Т.Г.Шевченка, заслужений працівник культури України ознайомила з інноваційним проєктом «Вільна мама» для батьків і дітей з числа внутрішньо переміщених осіб, метою якого є надання допомоги батькам, які, залишивши дітей в бібліотеці, можуть вирішувати свої проблеми - мати час для оформлення/відновлення своїх документів, відвідування Служби зайнятості, пошуку роботи, відвідування медичних закладів тощо.

О. Галенко, завідувачка бібліотеки-філії № 6 для дітей Кам'янець-Подільської міської ЦБС виступила з презентацією «Бібліотека - вітрила мрії та надії», де мова йшла про проєкт «Смарт Хаб «Вітрила твоєї Мрії», спрямований на психологічну адаптацію та відновлення економічної активності ВПО у громаді м.Кам'янець-Подільський. Проєкт впроваджувався спільно з ГО «ПролісокБердянськ» у рамках проєкту ПРООН.

На завершення марафону говорили про інновацію - «Штучний інтелект у бібліотечній практиці», яку представила О. Айвазян, директорка наукової бібліотеки Хмельницького національного університету, кандидат історичних наук. Досвід впровадження систем штучного інтелекту у бібліотечно-інформаційну діяльність, про основні напрями використання інтелектуальних технологій та існуючі обмеження щодо їх інтенсивної інтеграції у бібліотечну практику - такими були головні питання доповіді.

Cвітлини

 

Оновлено 19-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка