Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Засідання круглого столу Наукового товариства ім. Шевченка «150 років на службі української науки та культури»



20 листопада 2023 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка (директор Л.Бабій) відбулося засідання круглого столу обласного осередку Наукового товариства ім. Шевченка з нагоди 150-річчя від його створення.

Наукове товариство імені Т. Шевченка (акронім: НТШ) - всесвітня українська академічна організація, багатопрофільна академія наук українського народу - рушійна сила формування та розвитку української науки кінця ХІХ - першої половини XX ст., яка зробила і робить сьогодні вагомий внесок у світову скарбницю знань. Виокремившись у певні регіональні групи, НТШ почало свою активну фазу розвитку, зокрема мова йде про обласну організацію Наукового товариства ім. Шевченка.

Розпочала наукове засідання заслужена працівниця культури України, директорка обласної книгозбірні Людмила Бабій, розповівши присутнім про спільні вектори діяльності ІФОУНБ ім. І. Франка та ІФОО НТШ. Особливу увагу вона звернула на нове видання «Дійсні члени НТШ з Івано-Франківська».

Науково-публіцистичні видання дійсних членів товариства були розміщені на тематичній книжковій експозиції, яку підготували працівниці відділу краєзнавчої літератури. Людмила Бабій наголосила, що особливістю книжкової виставки є те, що вона репрезентує собою еволюцію наукового розвитку кожного члена Наукового товариства ім. Шевченка, засвідчує їхній невпинний ріст, профільні зацікавлення та наукові досягнення.

Детальніше про підсумки діяльності НТШ на Прикарпатті, а також про перспективи розвитку та стратегічні напрями діяльності розповів дійсний член НТШ, доктор філологічних наук, професор, відомий літературознавець і театрознавець Степан Хороб.

Розлогим та детальним було слово голови обласного осередку НТШ - доктора технічних наук, професора, завідувача кафедри вищої математики Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Василя Мойсишина. Він розповів про здобутки товариства, зокрема серед важливих - спорудження в Івано-Франківську пам'ятника видатному українському фізику Іванові Пулюю в 2015 р., проведення круглого столу «Іван Пулюй і Україна», прес-конференції «Загроза від будівництва малих ГЕС на Дністрі» і ухвалу з вимогою до уряду України відмовитися від будівництва запланованого каскаду ГЕС.

На першому етапі своєї діяльності обласний осередок Наукового товариства ім. Шевченка (лютий 2000 - лютий 2004 рр.) провів велику організаційну роботу з об'єднання у своїх рядах відомих учених Івано-Франківщини. Було сформовано шість комісій, які мали вагомі здобутки у видавничій справі, випустили нові підручники, довідники, багатотомні словники.

Окремою темою для дискусій стало періодичне видання «Прикарпатський вісник НТШ», який виходить щорічно у чотирьох томах і серійно ділиться на кілька категорій: «Число», «Слово», «Думка», «Пульс». Відповідно до окреслених рубрик до кожної сформувалася фахова редакційна комісія, представники якої були учасниками круглого столу.

Філософську комісію представляли кандидат філософських наук, доцент кафедри філософії, соціології та релігієзнавства факультету психології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ярослав Гнатюк, кандидат філософських наук, професор кафедри філософії, соціології та релігієзнавства філософського факультету Прикарпатського національного університет імені Василя Стефаника Михайло Голянич та доктор філософських наук, професор кафедри суспільних наук Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Володимир Сабадуха.

Про діяльність психологічної комісії розповіли кандидатка психологічних наук, доцентка педагогічного факультету Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Оксана Паркулаб та кандидатка психологічних наук, доцентка кафедри соціальної психології та психології розвитку Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Світлана Литвин-Кіндратюк.

Набутками медико-біологічної комісії поділилися доцент кафедри загальної та судинної хірургії Івано-Франківського національного медичного університету Антон Симчич і доцент кафедри українознавства та філософії Івано-Франківського національного медичного університету Ігор Любчик.

Відзначили напрацювання філологічної комісії голова обласної організації Національної спілки письменників України, відомий літературний критик і есеїст Євген Баран, знаний краєзнавець і письменник Василь Бабій, професорка, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри педагогіки та психології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Марія Федунь, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри філології та перекладу Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Марія Якібчук, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри мовознавства Івано-Франківського національного медичного університету Оксана Мельничук.

Досягнення історичної комісії відмітив доктор історичних наук, професор кафедри філології та перекладу Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Олег Малярчук.

Досвід роботи економічної комісії представили кандидат економічних наук, доцент кафедри публічного управління та адміністрування Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Богдан Гречаник та доктор економічних наук, професор кафедри економіки підприємства Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Ярослав Витвицький.

На завершення голова обласної організації НТШ Василь Мойсишин подякував усім присутнім за участь і вкотре наголосив, що обласний осередок Наукового товариства ім. Шевченка є вагомою науково-видавничою інституцією, яка активно спрямовує свої зусилля на вивчення національної спадщини й примноження наукових ідей.

Світлини

 

Оновлено 19-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка