Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Завітайте на книжкову виставку «Панорама декоративно-прикладного мистецтва України»



20 листопада 2023 р. для читачів, мешканців та гостей міста працівники відділу літератури з питань мистецтва Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнули книжкову виставку-альманах «Панорама декоративно-прикладного мистецтва України».

Прикладне мистецтво - один із видів художньої діяльності, твори якого поєднують естетичні та практичні якості. Межа між ремеслом і мистецтвом (а отже, і між митцем і майстром) є розмитою, про що свідчать терміни «художнє ремесло» або «ужиткове мистецтво» (тобто, прикладне мистецтво). Декоративне означає «прикрашати», а ужиткове - означає, що речі мають практичний вжиток, а не лише є предметом естетичної насолоди. Митцем може бути кожен, незалежно від ступеня професіоналізму в тому чи іншому мистецтві.

Головне завдання прикладного мистецтва  - зробити гарним речове середовище людини, її побут. Краса творів прикладного мистецтва досягається завдяки декоративності. Декоративність є єдиним можливим засобом вираження змісту та художньої образності. Поділ прикладного мистецтва на жанри здійснюється за призначенням предмета - меблі, одяг, посуд тощо, за технікою виконання - різьблення, ткацтво, розпис, за матеріалом - дерево, кераміка, текстиль, камінь, лоза, тобто використання природних матеріалів; метали та їх сплави, пластмаси, скло, порцеляна, папір, тобто використання штучних, винайдених людиною матеріалів.

Декоративно-прикладне мистецтво - це мистецтво, що відповідає за створення художніх виробів, які мають практичне застосування, а також художня обробка (оздоблення) побутових предметів (меблів, тканин, знарядь праці, одягу, посуду та іншого).

Спільними рисами прадавнього декоративно-прикладного мистецтва у різних культурних регіонах світу були стилізація та магічне спрямування. Твори декоративно-прикладного мистецтва є частиною предметного середовища, що оточує людину.

З давніх-давен людина у створених виробах задовольняє не тільки свої щоденні утилітарні потреби, але одночасно й свої естетичні потреби, намагаючись прикрасити предмет, яким вона користується. Поява орнаментованих предметів у первісному мистецтві була пов'язана з трудовою діяльністю та обрядом. Як вид художньої творчості декоративно-прикладне мистецтво  остаточно складається під час виділення ремесла у самостійну галузь виробництва. До промислового перевороту всі вироби виготовлялися вручну майстром та його підмайстрами.

   Художньо-побутові вироби, які виготовляються вручну, в наш час набули значного розвитку в усіх областях України. Кожен вид декоративно-прикладного мистецтва тісно пов'язаний з історією, національними традиціями регіонів і свідчить про мистецьку обдарованість народних майстрів. Видами декоративно-прикладного мистецтва є: вишивка, розпис , ткацтво, різьблення по дереву, гончарство, ковальство, витинанка, а також лозоплетіння, флористика.

Народне декоративно-прикладне мистецтво живе на основі спадковості традицій і розвивалось в історичній послідовності як колективна художня діяльність. Воно має глибинні зв'язки з історичним минулим. Ніколи не розриває ланцюжка локальних і загальних законів, які передаються із покоління в покоління, збагачуються новими елементами.

Сьогодні декоративно-прикладне мистецтво розглядається як важлива художня цінність, що виконує численні функції - пізнавальну, комунікаційну, естетичну та ін.

Життя підтверджує, що декоративно-прикладне мистецтво збагачується новими аспектами філософсько-естетичного звучання, його змістовна краса потрібна людині, в наш час зростає його художньо-культурна цінність.

Отож, щиро запрошуємо всіх зацікавлених завітати до нашої книгозбірні, де через альбоми, каталоги, листівки та довідкові документи, представлені на виставці «Панорама декоративно-прикладного мистецтва України», ви дізнаєтеся багато цікавого про розвиток декоративно-прикладного мистецтва України і його види, які є свідками життя народу та розвитку його національної культури.

 

 

 

 

Оновлено 19-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка