Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Презентація книжки Василя Бабія «Столиця Станиславів»



15 листопада 2023 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація книжки «Столиця Станиславів» відомого письменника і краєзнавця Василя Бабія.

Івано-Франківськ історично вважається «науковою столицею» з вивчення діяльності Західноукраїнської Народної Республіки. Цей факт художньо осмислив письменник Василь Бабій у своїй новій книжці «Столиця Станиславів», надавши йому нового актуального та вагомого звучання.

На презентації автор роздумував про те, що практично піврічний статус столиці ЗУНР тодішній Станиславів зберігає у своїй пам'яті й дотепер. Однак сучасні жорстокі реалії, які спіткали нашу державу, вкотре декларують істину про чергове обертання історичного кола.

Власне, про такі історичні перевороти, а також паралелі із теперішньою дійсністю міркували голова обласної організації Національної спілки письменників України, відомий літературний критик і есеїст Євген Баран, заслужена журналістка України, письменниця Ганна Данилюк, доктор технічних наук, професор, поет Василь Мойсишин, знаний освітянин і письменник Михайло Верес, голова обласної організації Товариства винахідників і раціоналізаторів України Богдан Середюк, викладач Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Олег Кравець та ін.

Журналістський погляд, а також індивідуальну думку з приводу історичних подій в діахронному контексті висловив відомий журналіст і поет Іван Гаврилович. Його підтримали колеги-журналісти Михайло Батіг і Петро Парипа.

Пізнавальною та інформативною була розповідь заступниці директора з наукової роботи Галини Горбань, яка розповіла присутнім, що вперше рішення про акт злуки Західно-Української Народної Республіки з Українською Народною Республікою прозвучало наприкінці 1918 р. на зборах, які відбулися у залі тодішнього приміщення товариства «Молода Просвіта», де зараз розташований відділ краєзнавчої літератури Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, у якому, власне, і відбулася презентація тематичної книжки Василя Бабія «Столиця Станиславів».

Доречним доповненням до творчого заходу стала тематична книжкова експозиція «ЗУНР: Революція. Державність. Соборність», розгорнута із фондів ІФОУНБ ім. І. Франка.

На завершення усі охочі мали можливість придбати книгу з автографом і зробити символічне фото на пам'ять.

Світлини

Оновлено 19-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка