Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Івано-Франківська ОУНБ ім. І. Франка на Круглому столі «Реалізація соціальних проєктів як спосіб досягнення фізичної, інформаційної та цифрової безбар’єрності»



15 листопада 2023 року фахівці ІФОУНБ ім. І. Франка – директор Бабій Л. В., заступник директора Жирик Л. І., завідувачка науково-методичного відділу Хімейчук В. М. взяли участь в онлайн комунікативному заході щодо політики безбар’єрності та недискримінації, організованого Міністерством культури та інформаційної політики України та Національною бібліотекою України імені Ярослава Мудрого. Це був круглий стіл «Реалізація соціальних проєктів як спосіб досягнення фізичної, інформаційної та цифрової безбар’єрності».

Згідно Національної стратегії зі створення безбар'єрного простору в Україні на період до 2030 року, схваленої розпорядженням КМУ від 14 квітня 2021 р. № 366-р, головними питаннями для обговорення були наступні: архітектурні рішення для досягнення фізичної безбар'єрності у публічних бібліотеках; як у публічній бібліотеці створити сприятливе середовище для розвитку та самореалізації для усіх жителів громади; сприятливе середовище для фізичного розвитку та самореалізації, а також інклюзивне середовище як передумова для участі у всіх формах суспільного життя та громадської активності.

З вітальним словом виступили: Катерина Орлюк, начальник відділу соціокультурного розвитку регіонів Управління соціокультурного розвитку Міністерства культури та інформаційної політики України; Леся Хемраєва, в. о. начальника відділу політики безбар'єрності, гендерної рівності та ментального здоров'я та Олег Сербін, доктор наук соціальних комунікацій, в. о. генерального директора Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого, які наголосили на актуальності даного питання та наскільки діяльність публічних бібліотек відповідає вимогам безбар'єрності, адже ми зобов'язані надавати вільний доступ до друкованих та електронних видань, інформації усім соціальним та віковим групам в межах відповідної територіальної громади.

Ключовими спікерами на заході були: Т. Румілець, архітектор, дослідниця бібліотек та просторів, містобудівельник, викладач, член Асоціації архітекторів Одеси, яка говорила про фізичну безбар'єрність, представила кращі архітектурні рішення для забезпечення безбар'єрності у публічних бібліотеках різних країн. Н. Крамаренко, в.о. директора  КУ «Міська публічна бібліотечна система м. Запоріжжя», Г. Калініна, завідувач філії №17 для слабозорих ім. Гіршмана ЦБС Шевченківського району м. Харкова,  Л. Янклевич, директор КЗ «Жидачівська міська публічна бібліотека», Львівська обл., Г. Приріз, директор КЗ «Публічні бібліотеки Новороздільської міської ради», Львівська обл. висвітлили питання освітньої, інформаційної, цифрової, економічної безбар'єрності публічних бібліотек України.

Модерувала круглий стіл С. Кравченко, завідувачка науково-методичного відділу Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого.

Світлини

 

Оновлено 19-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка