Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Натхненне малярство Параски Хоми



09 листопада 2023 року у відділі літератури з питань мистецтва Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнуто книжкову виставку-спомин, присвячену 90-річчю від дня народження української художниці Параски Хоми.

Цими осінніми днями відзначаємо дев'яносто років від дня народження української художниці, заслуженого майстра народної творчості України Параски Хоми.

Кожна людина несе в собі «сіль землі», ту часточку рідного дому, рідного краю, де вперше побачила світ, де почула мамині колискові, де бігала босоніж, де зростала і де вперше відчула своє єство, наповнилася молодечими прагненнями і наснагою, енергією життя. Таким феноменальним самородком для Покуття стала заслужений майстер народної творчості, самобутня художниця Параска Хома.

Народилася Параска Хома на Городенківщині. Свої перші кроки художньо-образного пізнання зробила в колі сім'ї. Вдивляючись у різнобарв'я намальованих нею картин, починаєш немов відчувати запах прекрасних квітів.

Малювала Параска Петрівна з дитинства, але громадськості її творчість стала відома у 1968-у році, коли її син Ярослав, учень Косівського училища прикладного мистецтва, показав малюнки матері своєму вчителеві - професійному художнику Юліану Савці. Того ж року за сприяння директора Львівської національної картинної галереї Бориса Возницького було організовано першу виставку творів Параски Хоми. Тоді художниця працювала з особливим піднесенням: за два місяці створила десятки малюнків серій «Квіти», «Жоржини», «Гвоздики», «Соняшники», «Маки», «Чорнобривці», «Садові квіти», «Квіткові пісні», «Врожай», «Павичі в квітах», «Півник».

Нею створено близько 5 тисяч картин, які знаходяться в музеях України та зарубіжжя. Твори художниці відзначаються безкрайньою фантазією, соковитістю кольорів, вільною симетрією, невимушеним ритмом, умінням декоративно вирішувати площинність зображення. Від природи позичає майстриня настроєві та колористичні мотиви, відкриваючи безмежні декоративні можливості навколишнього світу.

Художниця, як і славнозвісні в Україні петриківські майстри, створювала свої квіткові композиції без попередньо наміченого контуру, не послуговуючись ніяким мірильним інструментом.  

Параска Хома належала до двох Національних спілок України - художників і майстрів народної творчості. Вона - Кавалер Орденів княгині Ольги ІІ і ІІІ ступенів, лауреат всеукраїнської премії ім. Катерини Білокур та обласної премії ім. Ярослава Лукавецького. Нагороджена Срібною медаллю Академії мистецтв України.

Як у барвистому вінку кожна косиця по-своєму красива та приваблива, так і творчість Параски Хоми цікава і цінна. І мимоволі спадають на думку слова: «Щасливий той, в кому душа не мовчить, коли бачить красу,  - красу природи, людини і людських справ на Землі. А ще щасливий, хто сам творить красиве». Художниця мала лише одну мрію - щоб її картини виставлялися і дарували людям радість.

Усі картини Параски Хоми сповнені світлом і дивовижним теплом, зрозумілим кожному глядачеві, не залежно від віку і професії. Споглядаючи цю красу, мимоволі усміхаєшся і заряджаєшся потужною доброю енергією, яка закорінена в українському народному мистецтві.

Завітавши до обласної універсальної наукової бібліотеки імені Івана Франка, ви зможете переглянути книжкову виставку-спомин «Натхненне малярство Параски Хоми», на якій представлена література про життєвий та творчий шлях художниці.

 

Оновлено 19-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка