Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Творці національної культури



09 листопада 2023 року з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва працівники відділу літератури з питань мистецтва Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка підготували книжковий бібліомікс «Творці національної культури».

«Культура - простір, в якому проходить все життя людини від народження до смерті».

Українська культура, одна з небагатьох, яка змогла вистояти під могутнім натиском чужих агресивних впливів, зберегти свою самобутність, первозданну чистоту і незамуленість.

Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва відзначається щорічно 9 листопада згідно з Указом Президента від 30.12.2013 № 717/2013 «Про додаткові заходи щодо державної підтримки культури та мистецтва в Україні». Це свято засновано з метою відзначити вагомий вклад творчих особистостей у відродження української національної культури, розвиток народної творчості, активну культурно-просвітницьку діяльність.

Основою української культури можна вважати культуру індоєвропейських предків слов'ян, слов'янські культурні джерела, культури Київської Русі - дохристиянську і християнську. Без сумніву, культурний розвиток народів відбувається в процесі їх постійних взаємовідносин. Чим більше різних впливів акумулює в собі культура народу, тим більш культурним є цей народ.

Українська культура займає гідне місце в культурі світовій. Вона розвивалась у взаємовідносинах з культурами Заходу та Сходу, в системі польсько-литовської держави, українофобському «лоні» царської росії. І це потрібно розуміти не як парадокс історії, а як закономірність внутрішньої сили української культури, яка мала вагомий вплив на будівництво імперської культури, такі визначальні її напрямки, як література, живопис, наука і музика. Також наша культура проникнута козацьким нескореним національним духом свободи і вольності.

Саме завдяки відданим своїй справі митцям українська культура змогла зберегти свою самобутність попри потужні натиски багатьох агресорів, і посісти гідне місце серед світових культур.

Отож, вітаємо зі святом всіх, хто віддано служить мистецтву, хто дарує людям незабутні зустрічі з прекрасним, хто присвятив себе благородній справі - зберігати, розвивати і відтворювати безцінні духовні скарби нашого народу!

Запрошуємо у відділ літератури з питань мистецтва обласної книгозбірні для ознайомлення з книжковою виставкою «Творці національної культури».

 

Оновлено 19-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка