Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Відкриття виставки графічних портретів Ірини Чмелик «Звитяжці. Пам’яті тих, хто повернувся на щиті»



31 жовтня 2023 р. в літературно-мистецькій вітальні Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка відбулося відкриття персональної виставки графічних портретів «Звитяжці. Пам’яті тих, хто повернувся на щиті» кандидатки мистецтвознавства, доцентки кафедри дизайну і теорії мистецтва ННІМ ПНУ ім. В. Стефаника, членкині НСХУ Ірини Чмелик.

Сьогодні в мистецькому читальному залі обласної книгозбірні відкрили виставку графічних портретів «Звитяжці. Пам'яті тих, хто повернувся на щиті». Їхня авторка - мисткиня Ірина Чмелик. На картинах зображені герої, які загинули, захищаючи Україну від окупантів в російсько-українській війні. Їхні очі торкаються наших сердець ледь вловимим сумом. І не залишають місця для байдужості.

Модератором мистецької події була письменниця, докторка філологічних наук, професорка Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника Ольга Деркачова.

Захід розпочався спільною молитвою та благословенням від голови Комісії у справах душпастирства охорони здоров'я Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ, капелана госпісу о. Ярослава Рохмана.

«За місяці війни героїв стає дедалі більше, проте ми не зможемо згадати всіх, а на цій виставці маємо змогу глянути їм в очі, запам'ятати як не ім'я, то хоча б усмішку», - зауважила в своєму вступному слові модераторка події Ольга Деркачова.

Ірина Чмелик розповіла, як виникла ідея написання графічних портретів наших героїв, що ці роботи - пам'ять для рідних, яку вже не вдасться ніколи перекрутити на свій лад нашим ворогам. Це спонукає художницю до того, що життєві історії цих людей мають бути прочитані, показані, розказані.

«Я проживала біль, розпач, сум цих втрати. Водночас заспокоювалась навіть тим, що для мене ця людина була розумінням чогось вищого: що вона прийшла у світ із певною місією. І хоч як не було складно, я взялася малювати. Спершу просто, щоби передати риси обличчя, типаж, очі, посмішку людини, яка втратила найцінніше - життя. І чим більше цих історій я бачила, тим більше вони боліли, вражали й продовжують боліти», - розповіла мисткиня.

Художниця наголосила, що вбачає свою роль у тому, щоб люди дізнавалися більше про тих, хто загинув за Незалежність нашої держави.

Впродовж заходу письменниця Ольга Деркачова зачитувала уривки з своїх прозових і поетичних творів, які наповнені щирістю, любов'ю, добротою й мудрістю письменницького слова, такі необхідні зараз усім нам.

У залі були присутні родичі, друзі, побратими полеглих героїв, які ділилися теплими спогадами про них. Зокрема, Микола Крошний, колишній військовий 72 бригади ім. Чорних Запорожців, який зараз очолює КП «Дім воїна» в своєму виступі наголосив, що пам'ять про героїв має жити вічно.

Однією із найзворушливіших митей події стало читання віршів загиблого воїна Святослава Конрада волонтеркою Вікторією Вакалюк.

Виставка «Звитяжці» покликана ще раз нагадати про ціну нашої свободи й не дати забути тих, хто став на оборону держави.

«Звитяжці» - це про тих, хто своєю кров'ю освячує нашу Незалежність, хто ціною власного життя дає нам можливість жити, творити, розвиватися. І пам'ятати...

Тож гостинно запрошуємо читачів, мешканців та гостей міста до нашої книгозбірні на перегляд виставки графічних портретів наших захисників.

Світлини

 

https://www.youtube.com/watch?v=gwfv47G-k8o

"Звитяжці": В обласній бібліотеці представили 55 графічних портретів загиблих Героїв (402-й канал)

 https://www.youtube.com/watch?v=dYwpGc6jVE0

Художниця Ірини Чмелик намалювала понад 50 портретів полеглих захисників (ТРК «РАІ)

 https://www.youtube.com/watch?v=4qs90JbAg9U

В Івано-Франківську презентували виставку графічних портретів «Звитяжці» (ОТБ «Галичина»)

 

Оновлено 19-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка