Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Яке прекрасне рідне слово!



26 жовтня 2023 року напередодні Дня української писемності та мови у відділі загального читального залу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнута книжково-ілюстративна виставка-колаж «Яке прекрасне рідне слово!».

День української писемності та мови було встановлено указом Президента України в 1997 році і відзначається щороку на честь українського літописця Нестора - послідовника творців слов'янської писемності Кирила та Мефодія. Кожна епоха дарує людству нові винаходи і відкриття. Але найбільшим винаходом було письмо. Писемні знаки дали людям можливість зберегти істинне знання. Адже саме завдяки написаному слову люди збагнули світ і своє місце в ньому.

Безперечно, найціннішим скарбом, найбільшим багатством для будь-якої нації є її рідна мова, а також історична й культурна спадщина. У кожного народу це надбання будувалося тисячоліттями, передаючись з покоління в покоління.

Рідна мова подарувала нам все! Вона прийшла до нас з молоком матері. Ми вперше навчилися говорити, бачити усмішку мами, слухати батька та отримувати емоції, які запам'ятовуються на все життя. Ми можемо вивчати сотні інших мов, але рідна мова завжди буде в душі й серці кожного з нас.

Нашою рідною є українська мова. Вона дуже красива, мелодійна та співуча. Для її характеристики часто здаються до чарівних епітетів: чудова, калинова, соловʼїна, барвиста, барвінкова, волошкова. А ще її називають душею народу. Український народ славиться не лише милозвучною мовою, а й своєю багатою культурою, яка ввібрала в себе все найкраще від наших предків.

Сьогодні, в такий нелегкий для України час, свято української писемності та мови гуртує усіх нас на шляху відродження духовності, зміцнення державності, формування громадського світогляду.

Ми щиро віримо, що краса і сила української мови пригорне до себе серця мільйонів інших людей. Адже народ, який не усвідомлює значення рідної мови, її ролі в розвитку особистості, не плекає її - не може розраховувати на гідне місце в світовій історії та культурі.

Серед представлених на книжково-ілюстративній виставці «Яке прекрасне рідне слово!» видань, зацікавлений читач знайде такі книги: І. Іртиш, М. Іртиш «Історія виникнення і розвитку української мови в Україні», Н. Бабич «Історія української літературної мови», В. Грещук «Студії з українського мовознавства», В. Козирський, О. Маловічко «Мовно-етнічна передісторія», В. Кононенко «Мова у контексті культури» та «Українська мова: традиції та сучасність», Ю. Шевельов «Мовознавство», енциклопедичні видання: «Українська мова», «Великий тлумачний словник української мови», «Словник іншомовних слів», «Універсальний словник української мови», «Український орфографічний словник», «Універсальний словник української мови», «Український орфографічний словник» та багато інших, які розповідають про історію української мови, її велич та красу, розкривають значення нашої мови в світі.

Тож запрошуємо всіх до перегляду і пам'ятаймо, що саме ми, заради прийдешніх поколінь, повинні зберігати і шанувати мову, як це робили наші славні предки. Любімо свою рідну мову, бо з нею наше майбутнє і майбутнє України!

 

Оновлено 19-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка