Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Ця дивовижна мова – українська!



У 2023 році День української писемності та мови вперше відзначатиметься на два тижні раніше – 27 жовтня через перехід на новий церковний календар. Це свято відзначається щороку на честь українського літописця Нестора – послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія. З нагоди цієї події у відділі абонементу ОУНБ ім. І. Франка з 25 жовтня 2023 р. розпочинає діяти книжкова виставка-презентація українських видань «Ця дивовижна мова – українська».

Завдяки мові та мисленню суспільство здатне змінювати навколишній світ. Безумовно, мова для народу є його скарбницею, живою схованкою людського духу. Рідна мова утворює невидимий зв'язок між усіма поколіннями минулого та майбутнього.

Українську мову називають солов'їною, адже вона милозвучна, багата на епітети, порівняння,метафори. Навіть коли українська мова зазнавала утисків з боку імперій, наш народ завжди зберігав та відстоював право розмовляти своєю мовою. Цьому процесу сприяють не лише державні інституції, а й відомі особистості, що користуються популярністю та авторитетом серед населення: політики, письменники, музиканти, артисти, спортсмени. У зв'язку зі зміною церковного календаря, відтепер і Радіодиктант національної єдності відбудеться 27 жовтня, адже його традиційно пишуть у День української писемності та мови.

Серед пріоритетних напрямів діяльності головної книгозбірні області також є якнайширша популяризація україномовних видань, якими  поповнюються бібліотечні фонди.

Саме з такою метою у відділі абонементу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка відкрита книжкова виставка «Ця дивовижна мова - українська», приурочена нашому з вами духовному багатству: милозвучній і співучій, калиновій і солов'їній українській мові.

Серед експонованих книг - найрізноманітніші видання із фондів відділу: наукові та науково-популярні видання, документальні книги і художні твори різних стилів і напрямків. Тут ви знайдете твори українських письменників: «Мамиٰ» М. Матіос, «Спрага музики» В. Домонтовича, «Звідки росте борода» Ю. Николишина, «Між рядкаМИ» Л. Пуляєвої, «Трибунал апостолів» В. Добрянського, «Щось зі мною не так» А. Любки, «Небо під трапом» М. Вереса, «Андрей Шептицький в долі Модеста Сосенка» В. Бабія, мемуари П. Гостюка «Життєві та медичні пригоди Петра Івановича або Життя - як воно є», видання А. Кокотюхи, Ю. Винничука, С. Процюка, В. Шкургана, І. Звонок та  інших  авторів.

Представлені видання військової хроніки, які через друковане слово реалістично, відверто й украй співчутливо до своїх героїв втілюють справжні історії війни і величі людського духу, серед яких - «Справжня війна очима матері» О. Манів, «Моя війна» Г. Данилюк, «Відлуння війни і миру в небі й на землі» Г. Тарасюк, «Жити не можна померти» О. Осадка, «Свобода та її вороги» В. Валлє та інші.

Приверне увагу читачів підбірка перекладної літератури, зокрема     книги мотиваційного характеру «Як бути досконалим» М. Шура, «Приборкати страх: досвід «морського котика» Б. Вебба та Дж.Д. Манна, «Звичка давати п'ять» М. Роббінс, книжки Л. Гунель, В.Б. Ірвіна, К. Ішігуро, Дж. Гріна та багатьох інших зарубіжних письменників.

Тож запрошуємо читачів завітати до відділу абонементу на представлену книжкову виставку «Ця дивовижна мова - українська», щоб насолодитися читанням і поділитися прочитаним зі своїми друзями.

Вчити добірну мову, виплекану плеядою українських майстрів слова, закликав професор Олександр Пономарів: «Вчити, але насамперед треба користуватися нею. Бо поки живе мова - доти живе народ».

 

Оновлено 19-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка