Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Бібліотечний інтерактив в рамках відзначення глобального тижня медійної та інформаційної грамотності



23 жовтня 2023 року в партнерському центрі «Вікно в Америку» Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка відбувся інтерактивний захід з нагоди відзначення глобального тижня медійної та інформаційної грамотності, який проходить щороку з 23 по 31 жовтня. Учасниками заходу були студенти 3 курсу Івано-Франківського фахового коледжу Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (спеціальність «початкова освіта і методика викладання іноземних мов»). Модерувала захід Л. Жирик, координаторка центру.

Студентам була надана інформація про історію та мету відзначення глобального тижня медійної грамотності, адже в наш непростий час сукупний набір компетенцій (знань і навичок) є необхідними для життя й роботи людини в XXI столітті.

Серед компетентностей, увагу до яких намагається привернути глобальний тиждень і які ми обговорювали на заході, наступні: навички, що необхідні для ефективного пошуку, критичного аналізу, використання та розміщення інформації та медійного контенту; розуміння способів боротьби з пропагандою, мовою ненависті в Інтернеті та залякуванням у мережі; знання прав людини в Інтернеті; розуміння етичних проблем, пов'язаних із доступом до інформації та її використанням; кібербезпека.

Бібліотечним фахівцем був підготований глосарій з медіаосвіти, а після відеопрезентації були проведені інтерактивна вікторина «Види маніпуляцій», вправа «Заголовок з телефону» (клікбейтні заголовки). Також присутні обговорили питання мови ворожнечі в соціальних мережах, склали схему «Дерева мови ворожнечі», завдяки якій розглянули зв'язок між мовою ворожнечі та поведінкою, дослідили шляхи розв'язання проблеми мови ворожнечі, вивчаючи її «корені».

До уваги користувачів у центрі розгорнута виставка плакатів з медіаграмотності - ресурс, отриманий від Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX.

Бібліотечні фахівці закликали всіх присутніх ознайомитися з Національним проєктом з медіаграмотності «Фільтр», який надає безкоштовні ресурси та скористатися можливістю пройти загальноукраїнський онлайн-тест з медіаграмотності 25 жовтня на платформі «Typeform».

Світлини

Оновлено 15-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка