Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Презентація книжки Богдана Волошинського в ІФОУНБ ім. І. Франка



18 жовтня 2023 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація історико-краєзнавчого збірника «І зійшла над Прутом українська зоря Есперанто», упорядником якого є Богдан Волошинський – знаний краєзнавець, викладач Івано-Франківського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій, маґістр державного управління, дослідник історії громадсько-політичного і культурного життя Покуття ХІХ–ХХ століть та біографій знаних уродженців Коломиї.

Ідея створення пропонованого збірника пов'язана зі 110-річчям виходу в світ часопису «Ukraina Stelo» - першого українського періодичного видання мовою есперанто. У виданні охарактеризовано історичне тло заснування і практику ведення цього часопису лідером коломийський есперантистів Орестом Кузьмою, який і був його редактором. Висвітлено роль провідних активістів Крайового товариства українських есперантистів «Поступ», зокрема учнів і викладачів Коломийської української гімназії, у підготовці матеріалів для випуску видання. Відзначено також творчий внесок українських письменників Андрія Чайковського, Василя Атаманюка, Володимири Жуковецької, Івана Ткачука, Дмитра Николишина та інших.

Захід розпочався із вступного слова заступниці директора з наукової роботи обласної бібліотеки Галини Горбань, яка представила присутнім невтомного дослідника краєзнавства та локальної історії рідної Коломийщини Богдана Волошинського, а також розповіла про ініціаторів та ідейних натхненників збірника, які теж були присутніми на презентації. Зокрема, мова йде про мецената та ревного прихильника коломиєзнавства Василя Антонюка і видавця, директора видавництва «Лілея-НВ» Василя Іваночка, які поділилися своїм поглядом на роль і становище есперантського руху в Галичині, його впливи на сучасну культурну ситуацію на Прикарпатті, збереження пам'яті про ентузіастів розповсюдження інтернаціональної мови.

Долучилися до продуктивного діалогу і своєю присутністю засвідчили повагу та поглиблений інтерес до пропонованої теми заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної допомоги в Івано-Франківській області, заслужений юрист України Володимир Ковальчук, членкиня редколегії часопису «Слово», журналістка, директорка БО «Апостол» Галина Литвин, директор обласної філармонії ім. Іри Маланюк Василь Тимків, прикарпатський поет Любомир Стринаглюк, краєзнавець Володимир Устинський та інші.

Вдалим доповненням до дискусійного обговорення був перегляд відеофрагменту, у якому ретроспективно відтворено оповідання Андрія Чайковського «Неприємна зустріч», яке було надруковане у часописі «Ukraina Stelo» мовою есперанто. За допомогою майстерної гри артистів народного аматорського драматичного театру імені Василя Симчича у Коломиї зроблено спробу відобразити не лише дух минулої епохи, а й настрої та погляди, які панували на той час серед місцевого духівництва та галицької інтелігенції.

На завершення Богдан Волошинський подякував усім присутнім за пильне зацікавлення заданою темою, окремо розповів про премію імені Ореста Кузьми, яка заснована владикою коломийського катедрального храму Преображення Господнього Василем Івасюком, а також передав примірники презентованого видання для розповсюдження центральним публічним бібліотекам нашої області.

Cвітлини

Оновлено 19-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка