Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

УЧАСТЬ В РОБОТІ ІХ ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ МЕТОДИСТА



9-13 жовтня 2023 р. тривала ІХ Всеукраїнська школа методиста, організована Національною бібліотекою України імені Ярослава Мудрого. Під час її роботи розглянуто цілу низку важливих питань, що суттєво впливають на життєдіяльність та ефективність функціонування мережі публічних бібліотек України.

В перший день роботи учасників Школи привітали Олег Сербін, в. о. генерального директора Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого та Оксана Бруй, президентка ВГО Українська бібліотечна асоціація. Вони наголосили на важливій ролі методистів в адвокації бібліотек, підтримці кожного бібліотекаря і, особливо, у відновленні та організації роботи частково зруйнованих і переміщених бібліотек, а також у методичному забезпеченні таких критично важливих на сьогодні напрямів роботи, як поширення медіаграмотності, цифрової освіти та української мови.

Із новаціями у формах звітності № 6-НК «Зведений звіт про діяльність публічних бібліотек» і № 80-а-рвк «Зведений звіт публічних та спеціальних бібліотек» учасників семінару ознайомила Наталія Розколупа, заступниця генерального директора з наукової роботи НБУ імені Ярослава Мудрого.

Вона зауважила, що ці форми звітності відповідають новому Закону України «Про офіційну статистику» і ґрунтуються на чинних в Україні нормативних і законодавчих актах у сфері бібліотечної справи, інформаційної діяльності, статистики, захисту персональних даних.

Про баланс між традиціями і новітніми викликами в методичній роботі розповіла Світлана Кравченко, завідувачка науково-методичного відділу Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого. П. Світлана повідомила, що у передвоєнний час на методичну роботу впливали, зокрема, рівень інтернетизації, процеси децентралізації, руйнування вертикалі методичного впливу, зміни в мережі, штучні утворення (поява центрів культурних послуг). Втім, є і позитивні тенденції: поява нових методистів-лідерів; розмаїття форм і методів роботи публічних бібліотек.

Під час Всеукраїнської школи методиста у форматі «печа-куча» завідувачки відділів ОУНБ обговорили проблеми і виклики, з якими стикаються бібліотеки під час війни. Віра Хімейчук, завідувачка ОУНБ ім. І Франка у своєму виступі проінформувала, що враховуючи реалії сьогодення, військовий стан, запроваджені в свій час карантинні обмеження, науково-методичний відділ обласної книгозбірні видозмінив свою діяльність. Багато консультацій, конференцій, фахових зустрічей відділ проводить у  online-режимі, що дає можливість удосконалення управління бібліотечною справою в регіоні, забезпечення стратегії їх подальшого розвитку, сприяє якісним змінам бібліотек в цілому.

З повним звітом про роботу ІХ Всеукраїнської школи методиста можна ознайомитися на фейсбук-сторінці науково-методичного відділу Національної бібліотеки ім. Ярослава Мудрого.

Сітлини

Оновлено 19-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка