Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

«Живописна імпреза» Антона Шпільчака



10 жовтня 2023 р. в літературно-мистецькій вітальні Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка відбулося відкриття ювілейної виставки живопису Антона Шпільчака з нагоди його 90-ліття.

Сьогодні у нашій мистецькій вітальні гості бібліотеки мали добру нагоду пізнати талановиту особистість, познайомитись з творчістю знаного педагога і художника Антона Шпільчака.

Модератором мистецької події була головна бібліотекарка відділу літератури з питань мистецтва Марія Дем'янів, яка в своєму вступному слові ознайомила присутніх з сторінками біографії художника, з його нелегкою життєвою долею.

Ювіляр представив на розсуд запрошених 22 художні  роботи, в яких намагається передати своє відчуття рідної природи - на картинах Антона Шпільчака зображені наші рідні Карпати, силою і красою яких він надихається. Проте, окрім цього можна зазначити, що митець працює ще й у інших жанрах: натюрморт, портрет, побутові та анімалістичні сцени, народні типажі. У художника свій погляд на різні речі, за кожною картиною стоїть її коротка історія. Його твори пробуджують щирі почуття, бентежать душі.

Привітати ювіляра до обласної книгозбірні завітали художники, друзі, студенти, поціновувачі образотворчого мистецтва.

Про свій творчий доробок розповів Антон Васильович. Моментами з життя художника,  його внесок в мистецьку палітру Прикарпаття поділився його син - Володимир Шпільчак, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри дизайну і теорії мистецтва Навчально-наукового інституту мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

З вітальними словами і найкращими побажаннями для митця виступили: Михайло Косило - голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України; Марія Гуцол - докторка філософії, доцентка кафедри мовознавства ІФНМУ, голова Івано-Франківського міського об'єднання ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка; Володимир Федорак - директор Навчально-наукового інституту мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, професор; Олег Чуйко - доктор мистецтвознавства, професор, завідувач кафедри дизайну і теорії мистецтва ННІМ; Ігор Гаркот - архітектор; Орест Заборський - відомий франківський художник-модерніст; Іван Гаврилович - член НСПУ, заслужений журналіст України, поет.

Музичне вітання для майстра пензля та гостей зустрічі лунало від студентки кафедри виконавського мистецтва ННІМ ПНУ імені Василя Стефаника Олександри Юрцинюк, яка зачарувала присутніх своєю грою на саксофоні (керівник - заслужений працівник культури України, доцент Олександр Мельник, партія фортепіано - Майя Степанець).

Під час святкового дійства директорка обласної книгозбірні, заслужена працівниця культури України Людмила Бабій відзначила життєствердну творчість Антона Шпільчака, його натхнення, силу духу і оптимізм, подякувала ювіляру за роки дружби з бібліотекою та вручила грамоту за багаторічну тісну співпрацю. Висловила сподівання, що наступна виставка пройде в стінах нашої книгозбірні на його 100-літній ювілей.

Після завершення урочистої частини творчого вечора гості із задоволенням милувалися барвистими картинами ювіляра.

Експозиція картин Антона Васильовича Шпільчака стала визначною подією в  культурно-мистецькому житті краю.

Запрошуємо читачів, мешканців та гостей міста до нашої бібліотеки на перегляд виставки.

Біографічна довідка: Народився Антон Васильович Шпільчак  у 1933 році в селі Ямниця поблизу Івано-Франківська. Дитинство було важке і бідне, родина була виселена у Хабаровський край. Далі була тяжка праця на лісопереробному заводі, виробнича травма, тривале лікування.

Уже в зрілому віці здійснюється мрія майбутнього художника -досягнути майстерності у малюнку і живописі: він поступає на художньо-графічний факультет Хабаровського педінституту. Художні твори того періоду: «Амур», «На пляжі», «Дика піонія», «Над Амуром», «Сільська місцина» демонструють мистецький талант.

У 1965 р. він повертається в Україну і проживає у смт. Ворохта, де працює вчителем шкільних дисциплін: образотворче мистецтво, креслення і трудове навчання  місцевої середньої школи.  За понад сорок років педагогічної праці Антон Васильович передавав свій досвід та уміння, навчав кілька поколінь учнів.

Водночас він активно працює як живописець, графік. У цьому мальовничому містечку і розвивається його улюблена пейзажна тематика. Серед кращих його краєвидів: «Гірський пейзаж», «Ворохта взимку», «Пейзаж з копицями», «Зимовий вечір в Карпатах», «Вид на П'ятихатки», «Туманний ранок», «Сільський дворик». У художника свій погляд на різні речі, за кожною картиною стоїть певна коротка її історія.

Любов до рідного краю, чітка громадянська позиція відображена у його творах «На Говерлу», «Гуцульський танець», «Червона рута».

У творчому доробку Антона Васильовича є низка виставок, велика кількість мистецьких творів. Персональні виставки він робив у Ворохті, Яремчі, Івано-Франківську. Найбільш резонансною була персональна виставка у квітні 1997 року в обласному краєзнавчому музеї. На публічному огляді експонувалося понад 30 живописних творів. Основний мотив майстра - карпатські пейзажі та архітектура рідного містечка.

Авторські картини Антона Шпільчака знаходяться також у приватних колекціях в Україні та за кордоном, зокрема, в Австралії, Англії, Бельгії, Польщі, США.

Принагідно, під час заходу директор Івано-Франківського обласного державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді Михайло Косило вручив пам'ятну ювілейну медаль установи директору ОУНБ ім. І.Франка Людмилі Бабій за вагомий особистий внесок у розвиток краєзнавства на Прикарпатті.

Світлини

В Обласній бібліотеці 90-річний художник презентував живописні твори

Оновлено 19-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка