Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

8 жовтня – День художника України



06 жовтня 2023 р. до Всеукраїнського дня художника та 85-ліття з часу створення НСХУ відділ літератури з питань мистецтва Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка підготував книжкову виставку-екскурс «На вістрі власного пензля».

Щорічно у другу неділю жовтня митці України святкують День художника. Свято було затверджено Указом Президента в 1998 році. Ініціатором святкування стала Спілка художників України. А в самому Указі йшлося про те, що «День художника» заснований, «з огляду на роль художників України у розвитку українського образотворчого мистецтва, відродженні національних традицій у художній творчості».

Цього дня прийнято вшановувати представників цієї творчої професії та нагороджувати державними нагородами та званнями, наприклад, такими як: «Заслужений діяч мистецтв України», «Заслужений художник України» тощо.

У виставкових залах Національної спілки художників України та регіональних виставкових комплексах проходять заходи та виставки, присвячені Дню художника України. Метою є підтримка митців та нагадування про їхню роль у культурному розвитку людини.

Художник - творчий фахівець, що працює у різних галузях образотворчого мистецтва. Це може бути не лише малювання картин, але й фотозйомка, скульптура, графіка, стріт-арт, кіно, декоративно-ужиткове мистецтво.

Цей день створений, щоб підтримати не тільки сучасних художників, а й згадати творіння тих людей, які представили український живопис на світовому рівні. 

Роботи визнаних класиків українського живопису - Миколи Глущенка, Віктора Зарецького, Йосипа Бокшая, Адальберта Ерделі, Олександра Гнилицького, Олександра Ройтбурда, Анатолія Криволапа, Сергія Животкова, Василя Цаголова - відомі і шановані далеко за межами України.

Змінюються часи і можливості, часто змінюються й інструменти в руках художника. Але попри те, що тримає його рука - пензель над полотном або бездротову мишу, що керує 3D програмою, без вкладу художника «частини своєї душі» в творіння і сьогодні не обходиться жоден проєкт.

Колектив обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка вітає митців Прикарпаття та України із професійним святом та бажає створення шедеврів, натхнення і наснаги, цікавих ідей і успішної передачі свого сприйняття світу в своїх роботах.

Отож, щиро запрошуємо всіх зацікавлених завітати до нашої книгозбірні, де через альбоми, каталоги, буклети та довідкові матеріали, що представлені на виставці «На вістрі власного пензля», ви дізнаєтеся багато цікавого про творчі біографії та численні доробки українських митців.

 

Оновлено 19-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка