Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Михайло Яцків: літературні вершини українського модернізму



4 жовтня 2023 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка розгорнуто тематичну книжкову виставку «Михайло Яцків: літературні вершини українського модернізму».

Народився письменник 5 жовтня 1873 р. в с. Лесівка на Богородчанщині у селянській родині. Перші знання здобував у школі та гімназії. Згодом розпочалися суворі «університети» життя майбутнього письменника: був актором мандрівного провінційного театру, деякий час провів у монастирі, працював у кредитному товаристві «Дністер».

Саме в цей період починається його письменницький шлях: з'явились перші оповідання в «Літературно-науковому віснику». Згодом вийшла збірка «В царстві сатани», повість «Огні горять», збірка новел «Душі кланяються». Вплив ідей модернізму привів автора до літературної групи західноукраїнських письменників-модерністів «Молода Муза». У повоєнні роки працював у Львівській науковій бібліотеці.

Творчість Михайла Яцківа мала широкий резонанс не тільки в Україні. Тексти письменника входили до антологій найкращих європейських новел і перекладені польською, чеською, німецькою та французькою мовами. Найбільш повно зібрані його твори у збірці «Муза на чорному коні».

На ювілейній книжковій виставці «Михайло Яцків: літературні вершини українського модернізму» представлений творчий доробок майстра слова, а також літературознавчі дослідження про письменника С. Єфремова, М. Євшана, А. Матусяк, В. Качкана, В. Бабія, І. Ципердюка та ін., що висвітлюють життєпис та грані творчості талановитого українського прозаїка.

Усіх зацікавлених щиро запрошуємо до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка для перегляду книжкової виставки.

 

Оновлено 19-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка