Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Івано-Франківська ОУНБ ім. І. Франка на XIІІ Львівському міжнародному бібліотечному форумі



19-22 вересня 2023 року відбулася одна із найважливіших бібліотечних подій в Україні – XIІІ Львівський міжнародний бібліотечний форум «Бібліотека вільних людей». Івано-Франківська ОУНБ ім. І. Франка взяла активну участь в роботі форуму як офлайн, так і онлайн.

19 вересня. Відкриття Бібліотечного форуму. З вітальним словом до учасників звернулися: Оксана Бруй, президентка ВГО Українська бібліотечна асоціація; Ростислав Карандєєв, т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України; Руслана Коренчук, Міністерство цифрової трансформації України; Олександра Коваль, директорка Українського інституту книги; Іван Собко, заступник голови Львівської обласної; представники  Центру Митрополита Андрея Шептицького Українського католицького університету; America House Lviv; науково-технічної бібліотеки Національного університету «Львівська політехніка». Від міжнародних гостей виступила Марієтта Зандер, керівниця відділу «Інформація та бібліотека» Goethe-Institut в Україні.

На пленарному засіданні відбувся круглий стіл «Бібліотеки як Хаби цифрової освіти» у партнерстві з «Проєктом підтримки Дія» Програми розвитку ООН в Україні, на якому роботу регіонального тренінгового центру ІФОУНБ ім. І. Франка представили бібліотекарка І категорії М. Цюпа та бібліотекарка ІІ категорії М. Ілюк. У фокусі обговорення були наступні питання: практичний посібник «Бібліотеки ‒ Хаби цифрової освіти», навчання координаторів Хабів у регіональних тренінгових центрах, актуальні заходи в Хабах як відповідь на сучасні виклики, кількісні й якісні результати проєкту, орієнтири розвитку спроможності Хабів для виконання завдань цифрової трансформації України.

20 вересня. Панель 1. Тема панелі - «Бібліотеки як волонтерські та соціальні хаби», яку модерувала Світлана Кравченко, зав. науково-методичного відділу Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого, членкиня Президії ВГО Українська бібліотечна асоціація. Також відбулася панельна презентація «Партнерство для перемоги та розвитку», де модератором виступив Олег Сербін, в. о. генерального директора Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого, член Президії ВГО Українська бібліотечна асоціація.

21 вересня. Панель 2, де відбулися обговорення на тему «Бібліотеки у психологічній підтримці» та міжнародний онлайновий семінар «Все про безпеку у бібліотеці: фізичну та цифрову» у партнерстві з Goethe-Institut в Україні.

Ключовим спікером на семінарі був Еран Карпел, інженер, власник Karpel Physical protection Consulting LTD (Ізраїль), який розповів про ізраїльську модель захисту будівель від наслідків війни та тероризму, а також створення  захищених просторів будівлі під час обстрілів.

Лариса Лугова, заступниця директора Львівської обласної бібліотеки для дітей, віцепрезидентка ВГО Українська бібліотечна асоціація, презентувала учасникам посібник «Бібліотека як безпечне місце», де надані поради для бібліотекарів щодо створення та облаштування укриттів у книгозбірнях та чим вони відрізняються від звичайних прихистків.

Не тільки про фізичну, але й психологічну захищеність користувачів бібліотек говорила активістка Проєкту «Без кордонів», аналітикиня центру Cedo Катерина Бабич. Зокрема, це стосується ВПО та соціально вразливих верств населення, які завжди зможуть знайти підтримку в бібліотеці.

Кирило Бескоровайний, співзасновник електронного видання Куншт, презентував безкоштовні ресурси з медіаграмотності  у форматі гри.

22 вересня. Відбулася панель 3 на тему  «Бібліотеки [для] майбутнього»: круглий стіл «Здоров'я нації і наслідки війни - як бібліотеки можуть зробити свої громади здоровішими?». Був представлений пілотний проєкт «Здорові бібліотеки» в 20 громадах, який показав, як можна ефективно профілактувати здоров'я через мережу бібліотек.

Підведення підсумків проходило під темою «Українські бібліотеки. Незламність і візія майбутнього». Модерували Оксана Бруй, директорка Науково-технічної бібліотеки КПІ імені Ігоря Сікорського, президентка ВГО Українська бібліотечна асоціація та Олег Сербін, в. о. генерального директора Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого, член Президії ВГО Українська бібліотечна асоціація.

Світлини

 

Оновлено 17-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка