Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Презентація третього тому творів Степана Ленкавського «Український націоналізм «Совєтознавство»



21вересня 2023 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація третього тому публіцистичної спадщини Степана Ленкавського «Український націоналізм» «Совєтознавство», упорядником та редактором якої є доктор історичних наук, голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич. Організатор події – «Інститут Наукових Студій Націоналізму».

Як відзначив упорядник книжки, історик, голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич, до третього тому збірника праць відомого ідеолога та Провідника ОУН Степана Ленкавського увійшли праці, в яких автор аналізує різні сфери суспільного життя СРСР та підсовєтської України: політичну, економічну, соціально-демографічну, культурну.

«Всі томи виходять під однією назвою - «Український націоналізм». Але у кожному томі зібрані праці по якісь окремій тематиці. Третій том має назву «Совєтознавство», але я б назвав його «Москвознавство». Ленкавський писав ці праці для зовнішньої публікації та внутрішнього використання Закордонних Частин Організації Українських Націоналістів. Він очолював аналітичну інституцію «Референтуру підсовєцьких справ», яка моніторила всю совєцьку пресу, книги, листи рідних з України, які приходили в еміграцію, все, що з'являлося в західній пресі, мала своїх кур'єрів, розвіддані, зв'язки з людьми в Україні, щоб мати повне бачення у всіх сферах життя, що робиться в СРСР. В цій книзі зібрані праці з економіки, демографії, в справі захисту прав політв'язнів, культури. До прикладу, Ленкавський вирішив порахувати скільки населення Україна втратила від голодоморів, репресій та переселення. Цифра вийшла шокуюча - 29 мільйонів населення станом на 1959 рік. Це були надзвичайно складні розрахунки, тому місцями цю книгу важко читати. Проте вона дуже актуальна в умовах теперішньої війни, адже сьогоднішня московщина це міні совєцький союз», - розповів Олександр Сич.

Науковець зауважує, що від самого початку запланував видати 4 томи творів Ленкавського, том документів і матеріалів та життєпис Ленкавського. «Не зважаючи на війну і життєві обставини, я тримаюся своєї позиції. Сьогодні презентуємо третій том, але хочу похвалитися, що вже здав до друку четвертий том - «Міжнародна політика». В ньому є надзвичайно цікавий розділ - «Поневолена церква. Кремль і Ватикан». З уваги, наскільки сьогодні актуальні дискусії навколо висловлювань Папи, в цьому томі показано, як Ленкавський вже тоді критикував контакти Ватикану і Кремля, які були на шкоду підпільній УГКЦ», - анонсував Олександр Сич.

Доєдналися до змістовного діалогу про ідеологічну спадщину Степана Ленкавського директор ГО «Інститут наукових студій націоналізму», депутат обласної ради Ігор Дебенко, доктор історичних наук, професор Сергій Адамович, директор івано-франківського видавництва «Лілея-НВ», громадський діяч Василь Іваночко.

Зокрема, видавець книжки Василь Іваночко зазначив, що це видання, яке заслуговує на серйозну увагу. «Степан Ленкавський після війни розумів, що Україні буде важко здобути незалежність в наявних умовах. Тому він доклав максимум зусиль, щоб вивчити, що відбувається в Радянському союзі, чим «дихають» там люди. Він готувався, щоб коли випаде нагода, ОУН вони були готові здобути Українську державу. Я б рекомендував, щоб праці Ленкавського включили до програм підготовки політологів. Адже Ленкавським захоплювався і використовував багато його напрацювань один з провідних американських політологів Збігнєв Бжезінський. У нього є чому повчитися. Якщо проаналізувати його праці, порівняти тодішні і теперішні події, то побачимо, що практично він говорив про те саме. Таких людей є одиниці. Тому ця підбірка з п'яти томів і життєпису буде цінною для кожного українця, державного діяча чи політика, які переживають за майбутнє нашої держави», - переконаний видавець.

Директорка обласної книгозбірні Людмила Бабій подякувала Олександрові Сичеві за подаровані примірники таких важливих та знакових праць, які гідно поповнять фонди обласної бібліотеки, а також наголосила на цінності та важливості націоналістичних досліджень Степана Ленкавського у вирі запеклої та жорстокої боротьби проти російського вторгнення.

Привернула увагу присутніх, а це знані науковці, депутати Івано-Франківської обласної ради, бібліотечні працівники та громадськість області, тематична книжкова виставка із фондів ІФОУНБ ім. І. Франка «З Україною в серці», яка розкриває багатолітні наукові дослідження доктора історичних наук, голови Івано-Франківської обласної ради Олександра Сича.

Всі охочі мали можливість поспілкуватися з автором, придбати видання з автографом.

Світлини

Оновлено 17-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка