Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Духовні скарби Григорія Сковороди



20 вересня 2023 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася Академія на тему: «Духовні скарби Григорія Сковороди». Організатори заходу: Громадсько-християнський рух «Клич» та ІФ ОО ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка.

Минулоріч відзначали 300-річчя від дня народження українського філософа-мислителя, поета, педагога, перекладача, музиканта Григорія Савича Сковороди. З цієї нагоди в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася Академія на тему «Духовні скарби Григорія Сковороди». Модератор - Лариса Шафран.

Розпочалась Академія зі слів благословення отця Ореста Путько.

У своєму виступі брат Климентій згромадження святого Андрія Первозванного розкрив тему: «Місце Бога у житті Григорія Сковороди», а про музику у творчості філософа, поета та музиканта доповіла художня керівниця Народного дому «Княгинин» пані Любов Терлецька.

З надзвичайно цікавими і змістовними доповідями виступили докторка філософії, голова міського обʼєднання «Просвіта» Марія Гуцол та доцент Івано-Франківського Національного технічного університету нафти і газу Іван Макаровський зі своєю ученицею, авторкою поетичних збірок Тетяною Нємцевою. В авторському виконанні прозвучали вірші Світлани Пілецької.

Окрасою Академії стали музичні номери «Ой ти птичко жовтобока» та «Стоїть явор над горою» у виконанні викладачів Єзупільської Школи мистецтв Оксани Сисак, Богдана Хорощака, Дмитра Швеця та Лариси Шафран. Власне, прозвучали ті інструменти, на яких грав Сковорода: флейта, скрипка та бандура (кобза).

На завершення заходу голова Громадсько-християнського руху «Клич» пан Богдан Гоблер, за ініціативи якого і була проведена Академія, звернувся до присутніх зі словами подяки, що плекають своє, національне, українське та побажав миру і перемоги!

 

Довідково:

Відомий український філософ-мислитель, поет, педагог, перекладач, музикант Григорій Савич Сковорода належить до найвидатніших виразників української ментальності ХVІІІ ст. У його творах відобразилися світогляд, стиль, спосіб мислення, жива душа українського народу. Минуло вже 300 років від дня його народження, проте у своїх творах він висловив думки, які не перестають хвилювати людей донині.

Народився Григорій Сковорода 3 грудня (22 листопада за старим стилем) 1722 р. у козацькій родині в містечку Чорнухи на Полтавщині. Зростав і виховувався серед селян, у типовій українській родині на засадах народних чеснот і норм християнської моралі та етики, які завжди звертались до внутрішнього світу людини, вчили жити на основі любові й добра. Вже в ранньому дитинстві почала формуватися духовна постать Г. Сковороди під враженням чарівної української природи, яку він надзвичайно любив. Визначну роль у вихованні Григорія відіграла родина й рідна школа.

Упродовж 1734-1753 років він здобув ґрунтовні знання з гуманітарних наук у Києво-Могилянській академії, хоч повного академічного курсу не закінчив. У 1742-1944 рр. був співаком придворної хорової капели цариці Єлизавети, отримав добру, як на той час, музичну освіту, звання регента. У 1744 р. повернувшись до Києва, поновив навчання в Києво-Могилянської академії в класі філософії. А вже в 1745 р. вирушив до Угорщини, завербувався до «Токайської комісії з заготівлі вин до царського двору» під керівництвом генерал-майора Федора Вишневського, де пробув п'ять років. Мандруючи країнами Європи Г. Сковорода вдосконалював свої знання, цікавився народним життям, звичаями, мистецтвом, віруванням. І все це згодом відображалося у його творах.

Викладаючи в Харківському колегіумі піїтику, синтаксис, грецьку мову, Г. Сковорода захопився античною літературою. Тоді він почав писати «Байки харківські». Згодом залишивши роботу в Харківському колегіумі останні 25 років життя подорожував українськими і російськими землями.

Помер Григорій Сковорода 9 листопада (29 жовтня за старим стилем) 1794 р. у селі Іванівка (нині - Сковородинівка) на Харківщині.

Світлини

Оновлено 17-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка