Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Презентація збірки малої прози Роксолани Жаркової «Біжи, Еврідіко»



20 вересня 2023 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація збірки малої прози «Біжи, Еврідіко!» відомої літературознавиці, кандидатки філологічних наук, львівської письменниці Роксолани Жаркової.

Збірка складається з двадцяти текстів. Вони досить різні не тільки за жанром (сюжетні оповідання, фрагментарні настроєві нариси), за стилем (реалістичні, менш реалістичні, більш експресіоністичні чи символічні), а й за часом створення. До прикладу, є тут твори, що написані у 2018-2020 роках. І поряд з ними - свіжі минулорічні тексти, фабули яких виникали після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну, масового виїзду українських жінок з дітьми в Європу.

Роксолана Жаркова охоче розповідала про особливості роботи над книжкою, про власних героїв та їх прототипів, про подальші творчі плани.

Герої та героїні збірки «Біжи, Еврідіко!» долають власні траєкторії руху, живуть у своїх крихких тілах, носять у них свої притишені болі, особисті драми, дитячі страхи і дорослі втрати. Вони тікають від ран минулого і загроз майбутнього, від складних виборів і раптових кульмінацій, від попелу війни, скляних уламків ілюзій, кровотеч (не)любові, їдкого сорому. Вони шукають свою мову і свою територію. Це клубок сюжетів про родинну пам'ять і жагу до життя, про сумні діагнози і вічне існування, про розчарованих музикантів та розгублених художників, двох знаних письменниць й одну дивакувату офіціантку.

Неординарні та реалістичні сюжети викликали зацікавлення серед присутніх і спричинилися до дискусій. Зокрема висловили свою думку голова обласної організації Національної спілки письменників України, відомий літературний критик і есеїст Євген Баран, доктор філологічних наук, професор, декан філологічного факультету Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника Роман Голод, письменник Василь Бабій та інші.

Заступниця директорки з наукової роботи Галина Горбань подякувала авторці за теплу зустріч і за подаровані книги для читачів ІФОУНБ ім. І. Франка.

Усі охочі мали можливість поспілкуватися з авторкою і придбати книжку з автографом.

Світлини

Оновлено 17-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка