Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

«Живе мистецтво кіно»



8 вересня 2023 року з нагоди Дня українського кіно у відділі літератури з питань мистецтва Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка представлено книжкову візитівку «Живе мистецтво кіно».

Щороку в другу суботу вересня в нашій країні відзначають День українського кіно, який встановлений згідно з Указом Президента від 12 січня 1996 р. Це свято всіх причетних до створення вітчизняного кінематографу.

Кіно - наймолодший вид мистецтва, виникнення якого безпосередньо пов'язане з розвитком науково-технічного прогресу, передусім у галузі оптики, хімії, фотографії. Водночас кінематограф жодною мірою не можна назвати «технічним» мистецтвом. Споконвічна потреба людини в образному осмисленні дійсності породила цей масовий вид мистецтва, твори якого створюються за допомогою кінознімання реальних, спеціально інсценованих, або відтворених засобами анімації подій. Кіно - синтетичне за своєю природою, воно поєднує елементи літератури, театру, живопису, музики, хореографії. Саме тому кінематограф оперує багатьма виражальними можливостями, запозиченими з інших видів мистецтва. Водночас кіно володіє власними специфічними засобами та прийомами.

Цей вид мистецтва бере свій початок від кінця XIX століття, його народження і формування збігається з підвищенням інтересу до історії людини і людства в цілому. Крім того, доволі швидко було помічено особливу здатність екранного мистецтва впливати на масову свідомість.

Українці долучилися до кіномистецтва водночас із європейцями. З 1909 року в Україні почали масово випускатись комедії, драми, водевілі. Цьому сприяла чимала кількість приватних кіностудій, передусім у великих містах: Катеринославі (Дніпро), Одесі, Києві.

Втім, по-справжньому «революційними» для українського кіно стали 20-ті роки ХХ століття, коли з'явилися фільми Довженка «Звенигора» (1928), «Арсенал» (1929),  «Земля» (1930) та багато інших, нині менш відомих, але надзвичайно цікавих фільмів. Український кінематограф 20-их років розвивався в контексті розквіту всього «Українського Відродження» - нетривкого, але надзвичайно плідного періоду ренесансу всієї української культури.

Всеукраїнське фотокіноуправління (ВУФКУ), яке діяло протягом 1922-1930 років було справжнісіньким епіцентром креативу і творчості. У цій легендарній організації працювала чи не вся тогочасна творча еліта.

В 1930-их роках український кінематограф, так само як наука, література, мова, був розгромлений сталінським режимом. Чимало українських кінорежисерів, сценаристів, кінооператорів були репресовані - вислані на російську північ або розстріляні. Поволі українські кіностудії стали тінями-філіями російського центру, кожен фільм піддавався партійному аналізу і цензурі. Багатьом талановитим кіномитцям просто забороняли знімати.

Втім, попри жорстку цензуру й тиск з боку тоталітарної держави, на екрани кінотеатрів проривалися фільми Леоніда Осики, Сергія Параджанова, Кіри Муратової, Юрія Іллєнка та інших визначних українських кінорежисерів, де й досі немеркнучим світлом сяють зірки акторського таланту Івана Миколайчука, Леоніда Бикова, Ади Роговцевої, Богдана Ступки та Костянтина Степанкова.

 Нині українське кіно, здолавши «велику німоту», породжену роками безгрошів'я і апатії знову заговорило. Цьому сприяло декілька чинників: фінансова і законодавча підтримка з боку держави, відмова від російського контенту, а також шалена віра і відданість улюбленій справі всіх працівників кінематографа.

Українська кіногалузь на сьогодні одна з небагатьох, що вселяє надію й оптимізм, демонструючи якісно нові зміни і результати, які говорять самі за себе: з кожним роком кількість українських фільмів зростає. З кожним роком український кінопродукт стає все більш затребуваним як вітчизняним кіноглядачем, так і на престижних міжнародних кінофестивалях.

Сучасний український кінематограф продукує різноманітні фільми - соціальні і комедійні стрічки, документальне, короткометражне кіно і серіали. Проте останнім часом на перший план виходять історії про сучасну російсько-українську війну, історичні та патріотичні фільми, які допомагають українцям пізнати себе і дізнатися більше про свою історію та сьогодення.

Колектив нашої бібліотеки щиро вітає із професійним святом всіх працівників цієї галузі, а також своїх друзів та партнерів – митців Івано-Франківського осередку Національної спілки кінематографістів України. Бажаємо миру в Україні, творчої наснаги і вдалих проектів!

Гостинно запрошуємо до обласної універсальної наукової бібліотеки імені Івана Франка на перегляд книжкової виставки «Живе мистецтво кіно».

 

Оновлено 17-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка