Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Презентація життєпису ідеолога організації українських націоналістів Степана Ленкавського



06 липня 2023 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація книжки «Монах ОУН», яка є першою частиною біографії ідеолога ОУН Степана Ленкавського, авторства відомого історика, доктора політичних наук, голови Івано-Франківської обласної ради Олександра Сича.

Степан Ленкавський - один із співзасновників Організації Українських Націоналістів, її чільний ідеолог, автор Декалогу українського націоналіста, Провідник Закордонних Частин ОУН після вбивства Степана Бандери, велична і одночасно скромна в житті постать, що цілком незаслужено перебуває поза увагою сьогоднішніх дослідників історії українського націоналізму.

Олександр Сич зумів пролити світло на знакову постать нашої держави, авторитетного діяча, націоналіста, публіциста, глибокого аналітика, незреалізованого в умовах підпільної національно-визвольної боротьби філософа, редактора багатьох фундаментальних праць і видань Степана Ленкавського.

Символічно, що перша частина книжки про Степана Ленкавського «В краю», яка охоплює родовід, життєвий шлях та політичну діяльність у молодіжних націоналістичних організаціях, активну участь у розбудові ОУН на Західній Україні, ув'язнення в польських та нацистських тюрмах, презентована для громадськості у його 119-й день народження.

Усіх присутніх зацікавила неординарна назва розлогого дослідження, яку доволі аргументовано і лаконічно прокоментував Олександр Сич, міркуючи, що «Степан Ленкавський - несправедливо затінена постать в історії націоналістичного руху. Його по-різному називали: і сумління організації, і професор. Але одним з найзначніших таких означень - монах організації. Він, без перебільшення, не мав нічого свого, ані хати, ані статків, ані сім'ї. Як писав про нього його товариш Микола Климишин: «Всім для нього було ОУН». І Степан Ленкавський до останку віддав себе їй, а через неї - віддав своє життя Україні».

Змістовно модерував подію та сприяв продуктивному діалогу доктор політичних наук, академік, професор, один із рецензентів презентованого видання Іван Монолатій,

 Судженнями та міркуваннями поділилися доктор історичних наук, професор Сергій Адамович, директор івано-франківського видавництва «Лілея-НВ», громадський діяч Василь Іваночко, депутат обласної ради, директор ГО «Інститут наукових студій націоналізму», директор обласного телебачення «Галичина» Ігор Дебенко та інші.

Очільниця ІФОУНБ ім. І.Франка Людмила Бабій зазначила, що «вихід у світ такого цінного, важливого та актуального видання спричиниться до поглибленого зацікавлення постаттю українського націоналіста. Адже цитати Степана Ленкавського, Степана Бандери, Євгена Коновальця - це гасла, які нині відомі на увесь світ. Вони надихають український народ продовжувати боротьбу за свободу України, пізнавати історію нашої держави». Директорка привернула увагу присутніх до тематичної книжкової виставки із фондів ІФОУНБ ім. І. Франка «Олександр Сич: "Націоналізм - наріжний камінь"», яка розкриває багатолітні наукові дослідження автора. Вона висловила щиру вдячність  Олександру Максимовичу за подаровані примірники монографії для читачів головної бібліотеки області.

Тема українського націоналізму, втілена у науковій праці ревного дослідника Олександра Сича, зацікавила доктора історичних наук, професора, декана факультету туризму Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Володимира Великочого, голову обласної організації Національної спілки краєзнавців України Михайла Косила, голову ГО «Громадський інститут аналітики» Віталія Перевізника, директора обласної філармонії імені Іри Маланюк Василя Тимківа, депутатів Івано-Франківської обласної ради, бібліотечних працівників та громадськість області.   

Важливо, що під час презентації книжки від імені організаційного комітету Інституту Наукових Студій Націоналізму Олександром Сичем оголошено результати Всеукраїнського конкурсу наукових робіт імені Степана Ленкавського.

Презентація книжки відбулася в щирій і невимушеній атмосфері.

Охочі мали можливість поспілкуватися з автором, придбати видання з автографом.

Світлини

У Франківську презентували книгу про Степана Ленкавського «Монах ОУН»

Степан Ленкавський «Монах ОУН»

Олександр Сич в Івано-Франківську презентував книгу про Степана Ленкавського "Монах ОУН"

Презентація книги «Монах ОУН»

 

 

 

 

 

Оновлено 17-10-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка