Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Знайомимо з архітектурною спадщиною України і світу



30 червня 2023 року, у переддень Дня архітектури України та Всесвітнього дня архітектури, фахівці відділу літератури з питань мистецтва Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнули книжкову виставку-подорож „Архітектурна спадщина України і світу”.

Щорічно 1 липня у архітекторів професійне свято. Професія зодчого з давніх часів викликала повагу та шану. Впродовж віків архітектори створювали безсмертні шедеври, якими ми захоплюємося і сьогодні. Твори мистецтва - неоціненне надбання людства, без якого неможливо уявити собі світової культури. Важливе місце в цьому надбанні займає архітектура, цей «кам'яний літопис світу», в якому втілилися провідні ідеї минулого і сучасності, колективний геній народів, їх слава і гордість.

Основне призначення архітектури - створення фізичного середовища для проживання людей. Однак архітектура виходить за рамки створених будівельних об'єктів. Вона є невіддільною частиною нашої культури. Архітектура показує, як люди бачать навколишній світ, а також самих себе.

Архітектура впливає не лише на суспільство у цілому, але й на конкретну особистість. Планування простору та дизайн приміщень певним чином впливає на настрій, продуктивність і навіть здоров'я мешканців будинку. Дослідження підтверджують, що робота у добре спланованому приміщенні приносить кращий результат, ніж у незручному офісі. Зважаючи на це, роль архітекторів у суспільстві важко переоцінити. У їх роботі наука поєднується з творчістю.

Тільки за офіційними даними, в Україні налічується близько 14 тисяч пам'яток архітектури, 46 великих історичних культурних заповідників і більше 1000 об'єктів паркового мистецтва.

Сучасні архітектори активно працюють, втілюють в реальність свої сміливі ідеї, використовують новітні технології та оригінальні конструкторські рішення.

Традиційно у своє професійне свято архітектори збираються на конференції, на яких вони обговорюють умови і результати своєї практичної діяльності, розглядають проблеми архітектурної освіти, влаштовують творчі дискусії.

Щиро вітаємо всіх працівників цієї галузі із професійним святом. Бажаємо нових досягнень в справі розбудови України і формування її архітектурного обличчя. Всі ці завдання будуть стояти перед архітекторами по закінченні війни. На них і на всіх нас чекатиме титанічна праця з відбудови втраченого і збереженні вцілілого на нашій землі.

А читачів запрошуємо у відділ літератури з питань мистецтва до перегляду книжкової виставки «Архітектурна спадщина України і світу», на якій представлені видання про відомих архітекторів, про пам'ятки архітектури України, Прикарпаття і світу, періодичні фахові видання.

 

 

 

 

Оновлено 17-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка