Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Євген Паранюк: життя на вівтар України



Днями виповнюється 100 років від дня народження Євгена Паранюка – краєзнавця, книголюба і мецената з Нью-Йорка, уродженця Богородчанщини, який передав для Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка біля 1 000 книжкових видань та колекцію платівок класичних музичних творів. У відділі краєзнавчої літератури функціонує книжкова виставка «Євген Паранюк: життя на вівтар України».

Народився Євген Паранюк у мальовничому присілку Кусник на Богородчанщині. Навчався у шестирічній школі в рідному селі, брав активну участь у роботі драмгуртка, належав до місцевого осередку «Хліборобського вишколу молоді».

На початку 40-х рр. ХХ ст.  потрапив на роботи у німецькі шахти під голландським кордоном, працював і навчався в Українському технічному господарському інституті, продовжуючи брати активну участь у культурно-мистецькому житті української громади за кордоном.

У 1949 р. переїхав до США. Працював на виробничих підприємствах, займався педагогічною діяльністю, самоосвітою, багато подорожував. За своє емігрантське життя назбирав велику бібліотеку, яку переслав на Батьківщину.

Після проголошення незалежності України був учасником Світового форуму українців у Києві, Першого світового конгресу гуцулів, а також неодноразово відвідував всеукраїнські і міжнародні форуми, науково-практичні конференції, різноманітні свята і вечори.

Діяльність Євгена Паранюка назавжди вписана в літопис історії Івано-Франківщини як її очевидця і творця. У відділах краєзнавчої літератури та літератури іноземними мовами й з питань мистецтва Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка зберігається понад 1 000 вдань і музичних платівок із приватної колекції Євгена Паранюка.

Окрім всього, він є автором чималого реєстру книжок: «Спогади про Хмелівку», «Росільна», «Останні роки життя Івана Франка», «Олександр Кошиць і Голлівуд», «Рід Паранюків простий, але славний», «Неповторні зустрічі». Його ім'я носить обласна краєзнавча премія Івано-Франківського осередку Національної спілки краєзнавців України.

Вічна ошана Євгену Паранюку, який усе життя присвятив високим науково-пізнавальним цілям та дбав за поповнення книжкових фондів своєї Батьківщини!

 

 

Оновлено 17-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка