Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

ВІЗИТ ДЕЛЕГАЦІЇ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИХ БІБЛІОТЕКАРІВ ДО ОПОЛЬСЬКОГО ВОЄВОДСТВА



12-16 червня 2023 року делегація фахівців Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка під керівництвом директорки Людмили Бабій перебувала з робочим візитом у давніх партнерів – Воєводській публічній бібліотеці ім. Е. Смолки в м. Ополе, Республіка Польща (директор п.Тадеуш Хробак). Під час відвідин познайомилися з діяльністю 9 бібліотечних закладів воєводства, де відбувався активний обмін досвідом.

До складу делегації також увійшли: заступниця директора обласної бібліотеки Любов Федик, завідувачка відділу літератури іноземними мовами Ольга Войтичук, завідувачка науково-методичного відділу Віра Хімейчук та бібліотекар І категорії Марина Цюпа.

У перший день перебування на гостинній Опольській землі відбувся круглий стіл за участю керівників структурних підрозділів Воєводської публічної бібліотеки, під час якого директорка обласної книгозбірні Людмила Бабій виступила з презентацією на тему: «Діяльність ІФОУНБ ім. І. Франка у воєнний час». Вона акцентувала увагу на трансформації ролі українських бібліотек: «Якщо раніше до нас йшли за книжками, інформацією, самоосвітою, дозвіллям, то тепер додалася волонтерська допомога ЗСУ, психологічна підтримка внутрішньо переміщених осіб, прихисток для них, проведення численних заходів з соціальної адаптації людей, які були змушені покинути рідні домівки».

Польських колег цікавили події в Україні в умовах російської агресії, вони висловлювали свою солідарність з боротьбою українського народу за незалежність.

Директорка обласної книгозбірні Людмила Бабій вручила керівнику Опольської бібліотеки п.Тадеушу Хробаку подяку за багатолітню співпрацю з Івано-Франківською ОУНБ ім. І.Франка та підбірку нових україномовних книжок.

Учасниці делегації мали можливість познайомитись з роботою Воєводської публічної бібліотеки, зокрема, соціокультурною і методичною, краєзнавчою і довідково-інформаційною, видавничою та рекламною діяльністю, а також з процесами оцифрування друкованих видань, діючими базами даних.

Цікавою була й прогулянка центральною частиною м.Ополе, екскурсія університетським пагорбом, де встановлено скульптури відомих постатей, життя і творчість яких пов'язані з краєм.

Світлини

Другий день розпочався з відвідин міської публічної бібліотеки в центрі гміни Гоголін, яка нещодавно отримала нове сучасне приміщення. Директорка бібліотеки Ева Віора презентувала роботу книгозбірні, представила цікаві бібліотечні проєкти, які дали змогу покращити обслуговування користувачів, придбати книжки, меблі, електровелосипеди, шезлонги. Вона також запросила українських колег до знайомства з роботою бібліотек-філій в містечках Хорулі та Камені Шльонському.

Пізнавальним був візит до бібліотеки центру культури і науки теологічного факультету Опольського університету. Це одна з найкрасивіших історичних будівель в місті, де проводяться конференції, навчальні курси, зустрічі. Її часто відвідують іноземні групи туристів, які бажають познайомитися з культурними пам'ятками. Цьому сприяє надзвичайно цінна бібліотека, створена з приватної колекції архієпископа Альфонса Носсоля.

Світлини

Третій день розпочався із знайомства з цінними  раритетними книжковими скарбами у відділі рідкісних видань. Також делегація відвідала Документно-виставковий центр, який представляє історію та життєдіяльність німецької меншини на теренах сучасної Польщі. Центр відкрився у місті Ополе, бо саме тут проживає найбільше представників німецької громади, працюють школи, де німецька вивчається як мова нацменшини, активною є їхня культурно-просвітницька діяльність.

А працівники структурних відділів Воєводської бібліотеки - Бібліотеки іноземних мов та Австрійської бібліотеки представили гостям бібліотечні фонди, роботу клубів з вивчення іноземних мов та клубів спілкування з носіями мови, власну друковану продукцію тощо.

Світлини

Четвертий день українські гості провели в м. Ниса, де ознайомилися з роботою місцевої публічної бібліотеки, яка знаходиться в історичній пам'ятці архітектури (директорка Аніта Клакла). Для них організували цікаву екскурсію історичними місцями, зокрема, бастіоном святої Ядвиги, кафедральним собором св.Якова і св.Агнеси з дзвіницею, де розташована скарб св.Якуба - колекція предметів сакрального мистецтва. Опісля члени делегації із задоволенням взяли участь у відкритті виставки, поєднаної з подорожжю-зустріччю з відомим ентузіастом велосипедного туризму, почесним громадянином м. Ниса Міхалом Рачинським, уродженцем Прикарпаття.

Світлини

П'ятий день був присвячений обміну досвідом у міській публічній бібліотеці в м. Стршельце-Опольське (директорка Гражина Ваз), де відбулося детальне знайомство із структурними відділами бібліотеки та різноманітними процесами бібліотечної роботи.

Надвечір у наметі Опольської публічної бібліотеки пройшла вражаюча зустріч з Евою Фургал, яка є авторкою книги «Дівчина в спектрі». Модератором заходу була Ельжбета Соболевська, президент Асоціації аутизму «Вчимося жити разом», меморандум про співпрацю з якою був підписаний п. Тадеушем Хробаком. Учасники презентації взяли активну участь в дискусії про проблеми аутизму.

Бібліотекарі з Івано-Франківська підвищили рівень фахових знань та отримали сертифікати Воєводської бібліотеки за навчальний курс «Бібліотека - місце емоцій».

У рамках Угоди про співпрацю з польськими колегами українські бібліотекарі отримали 167 видань в дарунок для поповнення фонду ІФОУНБ ім. І.Франка.

Щиро вдячні за змістовне, корисне, пізнавальне навчання та фахове спілкування директору п.Тадеушу Хробаку та колективу Опольської воєводської бібліотеки ім. Е.Смолки (Республіка Польща).

Івано-Франківськ - Ополе : НАБЛИЖАЄМО  ПЕРЕМОГУ  РАЗОМ!

Світлини

 

 

 

 

 

Оновлено 08-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка