Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Актуальне видання від Дмитра Скільського



13 червня 2023 року до Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка завітав письменник, професор кафедри Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка, заслужений працівник освіти України, член Молодіжної ОУН Дмитро Скільський, подарувавши до фондів головної книгозбірні краю цінне видання – «Звитяжці незборимої нації. Коломийська і Буковинська округи ОУН-УПА у світлинах».

Незважаючи на буремне життя, у свої 90 років Дмитро Михайлович виглядає доволі активним і все таким же цікавим, досвідченим, обізнаним і небайдужим до долі країни, яким, власне, і був усе життя.

Історична пам'ять української нації є одним із засадничих чинників нашого державотворення. Адже вона, як ніщо інше, сприяє суспільній консолідації народу, забезпечуючи національне безсмертя Самостійної України. Тому проблема збереження, утвердження, примноження історичної пам'яті української держави у наш час є надзвичайно актуальною.

Цій проблемі присвячена книга-альбом заслуженого працівника освіти України, професора Дмитра Скільського «Звитяжці незборимої нації: Коломийська і Буковинська округи ОУН-УПА в світлинах», нещодавно видана в одному з видавництв м.Тернопіль. Вже більше року, як він вийшов на пенсію, але, склавши викладацькі обов'язки, взяв на себе не менш важливі - донести до широкого кола читачів невідомі сторінки героїчної боротьби ОУН-УПА на теренах Галичини й Буковинського краю.

Актуальне і символічне видання «Звитяжці незборимої нації. Коломийська і Буковинська округи ОУН-УПА в світлинах» має формат книги-альбому, який висвітлює героїчну боротьбу повстанців Коломийської і Буковинської округ ОУН-УПА проти німецько-угорських нападників та комуно-московських поневолювачів упродовж 40-початку 50-х років ХХ ст. У цій праці, імовірно, вперше опубліковано частину фотоархіву названих регіонів (близько 50 світлин).

У згадане видання включені деякі фотографії з видань Михайла Томащука, Зиновія Сердюка, Михайла Андрусяка, зі збереження Петра Арсенича, а також окремі вірші або їхні уривки з поетичних збірок співця повстанської звитяги Зиновія Сердюка за його добровільною згодою.

Книга-альбом «Звитяжці незборимої нації: Коломийська і Буковинська округи ОУН-УПА в світлинах» має нескладну структуру. Починається вона віршованим заспівом, де акцентовано на монолітності Організації Українських Націоналістів, яку формували найкращі представники народу «готові скласти голови в двобої». ОУН - творець, ідейний керівник і натхненник Української Повстанської Армії - «найгероїчнішої і найнароднішої, найкращої армії двадцятого століття».

У передмові книги-альбому розкрито структурну побудову Організації Українських Націоналістів від Центрального проводу, очолюваного Степаном Бандерою, до станичного ОУН та Української Повстанської Армії, від Головного командира Романа Шухевича до ройового чоти.

«Звитяжці незборимої нації: Коломийська і Буковинська округи ОУН-УПА в світлинах» є потужним чинником формування національної свідомості, національно-патріотичного виховання багатьох поколінь українців і, насамперед, у наш час, коли ворожа московія веде ганебну, підступну, злочинну війну проти суверенної Української держави.

 

Оновлено 17-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка