Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Далекі обрії Софії Яблонської



11 червня 2023 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася літературно-мистецька зустріч, присвячена постаті Софії Яблонської. Захід відбувся у рамках проєкту дослідниці, учительки Ірини Садули «Видатні і неймовірні» за участі учнів 7 класу Угринівського ліцею.

Софія Яблонська - мандрівниця, яка сто років тому об'їздила увесь світ, кінооператорка, фотографка, декораторка, архітекторка, письменниця. Вона є авторкою перших українських тревелогів. Довго жила в Китаї, а похована у Франції. У Південно-Східній Азії вона мало не померла від укусу бананової гадюки, малярійного комара та соку отруйної орхідеї; полювала на тигра в Лаосі, кілька місяців жила і вела побут із місцевими на Бора-Бора, мала аудієнцію у останньої королеви Таїті, втікала від залицянь князя в Таїланді та була на весіллі в'єтнамського принца. Її ім'я все ще мало відоме українцям, проте записи Софії Яблонської справді цікаві та унікальні. Особливо тому, що вони про країни і звичаї, яких більше немає.

Захоплива мандрівка стежками творчості та культурної діяльності Софії Яблонської супроводжувалася натхненною розповіддю самої авторки проєкту Ірини Садули та унікальними світлинами, відеофрагментами, художньою інсценізацією «Афіші і троянди».

Своїми враженнями від почутого поділилися головна спеціалістка Департаменту культури Івано-Франківської міської ради, поетеса, співзасновниця творчого угрупування «Об'єднані словом» Леся Геник, голова міського об'єднання «Просвіта» Марія Гуцол, редакторка та незмінна ведуча на радіо «Дзвони» Марія Солодчук, колеги, друзі та всі, кому небайдужа неоцінена спадщина видатної Українки Софії Яблонської.

Вдалим доповненням до гармонійного заходу була тематична книжкова виставка «Далекі обрії Софії Яблонської», підготовлена фахівчинями відділу краєзнавчої літератури, на якій можна було ознайомитися із найконтроверсійнішими дослідженнями авторки, які у рамках її часу спричинили неймовірний резонанс.

Світлини

Оновлено 17-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка