Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Василь Карп’юк: письменник і видавець



5 червня 2023 року у відділі краєзнавчої літератури Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнуто тематичну книжкову виставку «Василь Карп’юк: письменник і видавець».

Василь Карп'юк - український письменник та аніматор літературного процесу. Народився у селі Брустури в Івано-Франківській області 1988 року. Він є лауреатом престижних літературних премій, учасником мистецьких заходів, організатором мистецького фестивалю імені Т. Мельничука, ініціатором створення мистецького угрупування «Люди з вагітними головами», автор культурно-мистецьких програм на обласному радіо. Як співзасновник видавництва «Discursus», за два роки роботи встиг видати близько 60 книжок.

Після виходу дебютної книги «Мотлоху» в 2010 році світ відразу побачив нову поетичну збірку «BRUSTURY». Збірка отримала назву рідного села автора, тільки написану латиницею. Нова збірка віршів Василя Карп'юка «Глінтвейн дорогою на Говерлу» вийшла 2017 року і писалася впродовж шести років. У цій дорозі на Говерлу є ціле життя: шлях від самотності, випадковості до відповідальності і щасливого шлюбу, від міста до гір. Атмосферна збірка, що поділена на 4 частини, дихає життям і після якої залишається приємне відчуття спокою.

Вірші Василя Карп'юка будуються на особистій життєвій філософії, оправленій в поетичну форму. Основні вектори - любов, думки про світ, життя з вірою в краще. На думку автора, наявність цих речей на щодень і є тим, що робить людину щасливою.

Збірка «Ще літо, але вже все зрозуміло» - це короткі замальовки від Василя Карп'юка, де у найменших подробицях розповідається про життя та побут у горах. Це некваплива, споглядальна проза, яка розслабляє та умиротворює. Ця книга - спроба зібрати все прозове надбання автора. 

Особливе місце у художній творчості В. Карп'юка займає проза для дітей. Мова йде про книжки «Олекса Довбуш. Таємниця сили» та «Олекса Довбуш. Лігво Арідника».

Згадані видання експонуються на тематичній виставці «Василь Карп'юк: письменник і видавець». Окрім згаданих праць, авторство яких належить Василеві Карп'юку, представлені також різновекторні книжкові продукти, до видавництва яких він безпосередньо причетний. Мова йде про книжки видавництва «Дискурсус»: «Дідо Иванчік» П. Шекерикова-Дониківа, «Тіни забутих предків» М. Коцюбинського, «Зґарди» Власти Власенко, «Пальто Британської королеви» О. Деркачової, «Юнак милується автоматом» Т. Мельничука, поетична антологія «Поезія без укриття» та інші.

Щиро запрошуємо усіх охочих до перегляду книжкової експозиції!

 

Оновлено 17-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка