Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Живи, працюй і відбудовуй рідну Україну



05 червня 2023 року у відділі економіко-виробничої літератури Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнута тематична книжкова виставка «Живи, працюй і відбудовуй рідну Україну».

Дати людині щастя улюбленої праці –
означає допомогти їй знайти серед
безлічі доріг ту, на якій найяскравіше
розкриваються індивідуальні творчі
сили здібності її особистості.
          В. Сухомлинський

Вибір професії - це надзвичайно відповідальний етап у житті кожної людини. Щороку перед випускниками шкіл та абітурієнтами постає низка важливих запитань: ким стати в майбутньому, яку професію обрати та як не помилитись з вибором і бути потрібним, затребуваним спеціалістом у нашій державі? Рішення, від якого залежить все подальше життя, має прийняти самостійно кожна молода людина. Проте зробити це не так просто, адже вибір професії - крок відповідальний.

Війна в Україні продемонструвала, що ринок праці може змінитись не лише за кілька років, але й за одну ніч. Тисячі українців втратили роботу, багатьом довелося перекваліфікуватися, а після її завершення ситуація зміниться ще більше. Частина популярних професій втратила свою актуальність, а найбільш затребуваними стають фахівці з відновлення і відбудови рідної країни.

Від атак російських військ інфраструктура багатьох українських міст і сіл сильно постраждала, зруйновано житлові будинки, адміністративні будівлі, дороги та комунікації. Тому для будівництва та реконструкції об'єктів найбільша потреба є у спеціалістах будівельної сфери: архітектори, проектувальники, технологи, дизайнери. На сьогоднішній день також актуальними стають робітничі спеціальності: зварювальники, столяри, муляри, малярі, слюсарі, електрики, облицювальники, фахівці з озеленення, а для відновлення фабрик, заводів, комбінатів потрібні інженери у сфері будівництва, машинобудування. Звичайно зростає попит на логістичні професії, починаючи від водіїв, операторів перевезень до працівників портів, транспортних терміналів. Це пов'язано з тим, що після закриття сполучення з росією та білоруссю Україна може успішно включитися у міжнародні транспортні коридори. Також водії будуть потрібні при відновленні інфраструктури міст, на будівництві, в агропромисловому секторі.

Енергетична незалежність є одним з основних завдань у Європі та в нашій країні. Розвиток альтернативної енергетики, розробка власних родовищ, розвиток інфраструктури з розподілу енергії викликає попит на професіоналів у сфері енергетики.

ІТ-сфера в Україні продовжує розвиватися. Країні потрібні програмісти, які спеціалізуються на цифровізації економіки, сфері цифрової безпеки. Оскільки передбачається, що український бізнес переходитиме на цифрові продукти, щоб мінімізувати можливі втрати у разі нових небезпек. Страшна війна лише актуалізувала попит на ці професії, які необхідні для швидкої та якісної відбудови нашої України. Вона дала нам можливість стати сильнішими та усвідомленими.

Тож обираючи професію сьогодні, випускнику варто поставити собі питання: як я завдяки своєму таланту та здібностями можу змінити на краще своє життя, життя своїх близьких, країни або навіть світу?

А в цьому на допомогу прийде тематична книжкова виставка «Живи, працюй і відбудовуй рідну Україну». На ній представлені науково-популярні та довідкові видання, а саме:

«Класифікатор професій», Аверчев О. В. «Ґрунтознавство», Білоусько В. С. «Теорія бухгалтерського обліку», Більченко О. В. «Матеріалознавство», Данюк В. М. «Організація праці менеджера», Ковешніков В. С. «Організація готельно-ресторанного господарства», Корницька Л. «Художнє проектування одягу», Матвієнко М. П. «Основи електротехніки та електроніки», Мельник В. П. «Альтернативна економіка», Свириденко В. Є. «Лісівництво», Середюк М. Д. «Проектування та експлуатація нафтопродуктів», Соловей О. І. «Інженерна графіка», Стецишин П. О. «Основи органічного виробництва», Ступницький В. В. «Обладнання та прогресивні методи формоутворення деталей», Чеканович М. Г. «Розрахунок будівельних конструкцій», Яковлєв Ю. П. «Економіка торгівлі», Яцківський Л. Ю. «Загальний курс транспорту», «Довідник працівника газотранспортного підприємства», «Енергоефективність та відновлювальна енергетика в Україні: проблеми управління», «Організація будівництва» та ін.

Тож працівники відділу економіко-виробничої літератури Івано-Франківської ОУНБ ім. І Франка запрошують усіх абітурієнтів переглянути тематику даної виставки, яка є актуальною в нашому сьогоденні.

Віримо, що вистоїмо, переможемо та відродимо свою країну!

 

Оновлено 17-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка