Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Василь Пашницький – людина трагічної долі: пам’яті першого директора обласної бібліотеки



2 червня 2023 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка розгорнуто тематичну книжкову виставку «Василь Пашницький – людина трагічної долі: пам’яті першого директора обласної бібліотеки».

Гімназійний професор, викладач Станіславського вчительського інституту, знищений енкавеесівцями в перший день війни, Василь Пашницький вирізняється серед багатьох тогочасних діячів.

Народився Василь Пашницький у селі Вовчинцях (тепер в межах Івано-Франківська) в родині шевця Михайла Пашницького. Після закінчення школи поступив у Станиславівську українську гімназію. Під час будівництва Української держави свідома молодь Галичини добровільно зголошується до національної армії. П'ятнадцятирічний Василь Пашницький з гімназійної лавки йде добровольцем в УГА і разом з нею проходить увесь її тернистий шлях перемог і поразок.

Повернувшись у Станіслав, записується знову до третього класу гімназії, з якого пішов захищати рідний край. Утримувався репетиторством, доношував військову форму і чоботи, голодував, але вчився на відмінно і тому проживав безкоштовно в учнівській бурсі. Крайня нужда і голод супроводжували весь період його навчання в гімназії, бо майже всі зароблені гроші витрачав на книжки. Вже тоді був пристрасним бібліофілом. Брав активну участь у пластовому русі, очолюючи пластовий курінь ім. Гетьмана Мазепи.

Після закінчення гімназії у 1927 році поступив у Львівський університет на гуманітарний відділ. На прожиття заробляв лекціями і далі майже всі гроші витрачав на книжки. Закінчивши університетські студії, з 1 жовтня 1936 року зайняв посаду контрактового вчителя у Станіславській приватній українській жіночій гімназії УПТ «Рідна школа».

1940 року був призначений директором новоствореної обласної бібліотеки, яку почав комплектувати творами тогочасних українських письменників та істориків, що було невгодно радянській владі. У першій дні війни був розстріляний разом з багатьма представниками станіславської інтелігенції.

Пропонована книжкова виставка ««Василь Пашницький - людина трагічної долі: пам'яті першого директора обласної бібліотеки» дозволить зацікавленому читачеві пізнати глибше життєвий шлях жертви сталінського терору, людини різностороннього обдарування.

 

Оновлено 17-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка