Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Тренінг з медіаграмотності «Фейки та маніпуляції в умовах воєнного стану»



01 червня 2023 року фахівцями відділу соціокультурної проєктної діяльності Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка в рамках інформаційного ресурсного центру «Вікно в Америку» проведено захід змішаного формату (офлайн/онлайн) – тренінг «Фейки та маніпуляції в умовах воєнного стану». Учасниками події були студенти Інституту гуманітарної підготовки та державного управління, кафедра документознавства та інформаційної діяльності за спеціальністю «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» (викладачка Вінтонів Х. М., доцент кафедри). Провідними спікерами були гості зі США, які приєдналися до бібліотечного заходу через платформу ZOOM.

У першій, україномовній, частині тренінгу модераторка заходу Жирик Л. І. повела розмову про медійну грамотність, де метою було ознайомити учасників з поняттям «фейк», навчити використовувати мережі для отримання достовірної інформації про війну; аналізувати її достовірність та відрізняти фейк від істини; розвивати увагу, пам'ять, мислення, вміння аналізувати та робити висновки, висловлювати власні судження; удосконалювати навички роботи з інформацією; виховувати дисциплінованість, обережність та культуру поведінки в Інтернеті. Для закріплення матеріалу було проведено інтерактивну вправу «Стійкість до дезінформації» (за матеріалами, наданими бібліотеці IREX).

Друга частина - це була практична англомовна дискусія Наталії Гошилик, яка на даний час є лектором української мови та була запрошеним професором за програмою Фулбрайта (2021-2022) в Каліфорнійському університеті Берклі (США). Вона є доцентом кафедри англійської філології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, чиї наукові інтереси включають еколінгвістику, дискурс-аналіз, міжкультурну комунікацію, методику викладання іноземних мов, медіаграмотність та академічну доброчесність.

Пані Наталія надала інформацію про головні наративи, поширені за кордоном, які доводиться розвінчувати.

Другим спікером був Девід Грейкон, доктор філософії в галузі комунікації та суспільства (Школа журналістики та комунікації Університету Орегона), який був запрошеним професором і стипендіатом програми Фулбрайта США в ПНУ ім. В. Стефаника. Він є директором Media Literacy Access Initiative (MLAI), медіаосвітньої стартап-організації. На початку він поділився деякими нотатками та ідеями про війну та ЗМІ, а тоді разом з Наталією Гошилик відповідали на запитання учасників.

Світлини

Оновлено 14-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка