Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

«Христина Фіцалович: час невладний над талантом»



01 червня 2023 року у відділі літератури з питань мистецтва Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнуто книжкову виставку-спомин, присвячену 85-річчю від дня народження народної артистки України Христини Фіцалович.

01 червня 2023 року своє вісімдесятип'ятиліття відзначила б незрівнянна Прикарпатська Роксолана - народна артистка України, професорка Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника  Христина Фіцалович. У вічному світлі Всесвіту вона вже перебуває в сонмі вибраних, а ми, живі, перебуваємо в світлі її незабутньої і величної пам'яті.

Дівчинці родом з простої родини, з міста Калуша, що на Івано-Франківщині,  Христині Фіцалович, судилося, як і героїні її тріумфальної ролі - Роксолані Гюрем Султан (Насті Лісовській), стати володаркою тисяч людських сердець, захоплених її неперебутнім талантом актриси, ніжно-сильним лірико-драматичним сопрано виконавиці-солістки, майстерним вмінням творення образів і смислів, чарівною жіночністю, особливим магнетизмом особистості, високочеснотною гідністю і щирою людяністю.

Універсалізм її багатогранної обдарованості проявився у різноаспектному творчому і професійному бутті, активній громадянській позиції, багаторічній педагогічній праці.

Музика і театр тісно переплелися у творчій біографії Христини Фіцалович,  лягли на життєвому шляху, як кольори на вишиванці, як дві іпостасі великого обдарування. Перші іскри любові до мистецтва спалахнули в її душі ще в дитинстві зі звуками чарівних українських мелодій, які слухала у виконанні батьків.

          У 1945-1955 рр. майбутня акторка навчається в середній школі № 1 міста Калуша. У школі бере участь у художній самодіяльності, співає в хорі та вокальних ансамблях. Ще в шкільні роки отримує пісенну роль - образ Наталки в п'єсі Івана Котляревського «Наталка Полтавка».

У 1955 році її запрошують для кінопроб на студію О.Довженка «Долина синіх скель», але нестача акторського досвіду не дозволила мріям збутися.

Після закінчення школи Христина здає документи в Станіславський (Івано-Франківський) медичний інститут, але побачивши оголошення про те, що музичне училище ще також набирає студентів саме в цей період, самостійно вирішує спробувати свої сили. І в 1956 році поступає на диригентський відділ тодішнього Станіславського музичного училища.

1958 року Христина Келебай одружилась з Іваном Фіцаловичем, віолончелістом, керівником струнного квартету Станіславської обласної філармонії.

У 1960 році Христина Фіцалович отримує призначення на роботу до обласної філармонії на посаду солістки-вокалістки. У філармонії співає різножанрові твори: класичні арії та романси, народні, ліричні та жартівливі сучасні пісні. Саме в Івано-Франківській філармонії, на одному з концертів її помічає головний режисер обласного драматичного театру Євген Аристархович Гречук, відчувши, що справжнім покликанням цієї співачки є сцена. Він запрошує її на роль Любаші в опереті «Севастопольський вальс».

Так з 1963 року взяв початок новий творчий - театральний - етап життя Христини Фіцалович. Івано-Франківський академічний обласний музично-драматичний театр імені Івана Франка став для актриси другим рідним домом. Тут вона зіграла велику кількість ролей, зростала професійно, зростав і її авторитет, слава та повага. Підсумком цього стала і висока відзнака - звання народної артистки Української РСР, яке вона отримала 27-го січня 1984-го року, за понад 100 вдало зіграних ролей.

Христина Фіцалович радувала глядачів піснями. В її співі щасливо «накладається» на традиційно народну поліфонічність власна, індивідуальна манера виконання того чи іншого твору.

Христина Павлівна закінчила заочне відділення музичного факультету Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника і залишилася вести там, одночасно працюючи в театрі, вокал. Засновником кафедри співів, першим її завідувачем і добрим наставником був доцент Василь Омелянович Їжак. Кілька років потому, після смерті Василя Омеляновича, ректор університету академік Віталій Кононенко запропонував очолити кафедру доцентові Христині Фіцалович.

Відмінник народної освіти України, авторка багатьох наукових публікацій, зокрема навчального посібника для студентів філологічних факультетів вузів України «Основи художнього читання та риторики», Христина Павлівна усі барви свого таланту актриси, співачки, педагога розкриває в роботі зі студентами музичного факультету, навчаючи їх на зразках класики.

Артистка померла на 83-ому році життя 18 серпня 2020 року.

18 серпня 2021 року на фасаді Івано-Франківського музичного-драматичного театру імені Івана Франка відкрили анотаційну дошку народній артистці України Христині Фіцалович.

Широко розкритими очима дивляться героїні Х. П. Фіцалович у навколишній світ. В ньому вони прагнуть знайти своє місце, бути гідними глядацької радості й любові, щирих оплесків і квітів вдячності.

Запрошуємо усіх зацікавлених творчістю неповторної Христини Фіцалович у відділ літератури з питань мистецтва до перегляду книжкової виставки-спомин «Час невладний над талантом».

До уваги читачів представлено книги, енциклопедичні, довідкові та періодичні видання про життя, творчу кар'єру видатної прикарпатської акторки.

 

Оновлено 17-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка