Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Презентація прозової збірки Михайла Вереса «Небо під трапом»



30 травня 2023 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація нової прозової збірки «Небо під трапом» знаного громадського діяча, освітянина, педагога і письменника Михайла Вереса.

До цього письменник написав книги «Майдани душ наших», «Ті, що двигають націю», «Повернути на правий бік» і «Танув сніг на морозі». Тематично сюжети новелістичних втілень охоплюють події тривожної реальності. Михайло Верес обрав для себе жанр новели - невеличкої художньої оповіді із повноцінною фабульною та кульмінаційною основою - і у ній чує себе вільно та повноцінно.

Нова книжка також наснажена оповідними фрагментами. На перший погляд, між ними немає нічого спільного, однак насправді - тривога, біль, страх перед неминучістю і прийняття цього страху об'єднують оповідання в одне неподільне ціле.

У другій частині книжки представлена кіноповість «Небо під трапом», що є загалом новим жанровим експериментом для письменника, однак гармонійним та композиційно-завершеним явищем.

Творча презентація складалася з двох частин, перша з яких була своєрідним театралізованим дійством, на якому учасники аматорського театру «Браво» Івано-Франківського фахового коледжу фізичного виховання (керівник - Василь Гринюк) емоційно та артистично зачитували новели автора із презентованої збірки. Це дозволило усім присутнім поринути в особливу атмосферу письменницького світу, відчути реалістичне наповнення його текстів та бодай дотично ознайомитися із галереєю яскравих художніх образів.

Озвучені новели по-особливому вплинули на усіх присутніх і спричинилися до активного діалогу. Зокрема, свої позитивні враження з приводу цілісності, композиційної єдності, тематики та проблематики презентованих текстів висловили голова обласної організації Національної спілки письменників України, літературний критик та есеїст Євген Баран, заступник голови Національної спілки письменників України, письменник Ярослав Ткачівський, новелістка та кінодраматургиня Марія Вайно, відомий журналіст і поет Іван Гаврилович, письменник і краєзнавець Василь Бабій, письменниця та громадська діячка Ганна Данилюк, голова ГО «Громадський інститут аналітики» Віталій Перевізник.

Своєю присутністю засвідчили повагу до письменника доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри вищої математики Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, поет Василь Мойсишин, голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України Михайло Косило, доктор філологічних наук, професор Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника Микола Лесюк, кандидат філологічних наук, мовознавець Мирослав Габорак, заслужений діяч мистецтв, знаний художник Микола Якимечко та інші.

Схвальними та аргументованими були судження, які стосувалися не лише творчої ходи Михайла Вереса, а ще його професійної діяльності. Про активну громадянську позицію та стійкі моральні переконання письменника розміркував колишній голова міста Івано-Франківська Віктор Анушкевичус, директор Івано-Франківського фахового коледжу фізичного виховання Любомир Пасічняк, головна спеціалістка відділу культури і мистецтв управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської обласної державної адміністрації Оксана Ющишин та інші.

Директорка ІФОУНБ ім. І. Франка, заслужена працівниця культури України Людмила Бабій підтримала озвучені думки, пов'язані із літературною реалізацією письменника, наголосивши, «що вступ Михайла Вереса до обласної організації Національної спілки письменників України є чудовою ініціативою і прекрасною нагодою для автора більшою мірою реалізувати свої художні здібності та проявити літературний хист, оскільки прозові збірки письменника вже мають свого читача та поціновувача». Вона побажала Михайлові Вересу натхнення, здоров'я, творчих здобутків та вдячних людей поруч та запросила присутніх ознайомитися з книжковою виставкою «Михайло Верес: письменник, освітянин, педагог», підготовленою працівницями відділу краєзнавчої літератури.

Усі охочі мали можливість поспілкуватися з автором особисто та придбати його нову книжку з автографом.

Світлини

Оновлено 07-10-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка