Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Великодні дзвони України



12 квітня 2023 р. у відділі загального читального залу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка організована книжково-ілюстративна виставка-інсталяція «Великодні дзвони України».

З приходом весни наближається одне з найбільших християнських свят - Великдень, свято добра, віри, надії та любові.

Це дійсно Великий День, який прославляє Воскресіння Ісуса Христа. Він знаменує собою любов до життя, перемогу над смертю і надію на вічне існування.

Для українців Великдень - особливе свято, коли треба зберігати традиції та вірити у диво. Великодній вогонь символізує Світло Боже, що просвітлює народи. Люди чекають на Благодатний вогонь від Храму Гробу Господнього, який поширюється священиками по храмах, а звідти парафіяни запалюють свічки і приносять його додому в лампадках.

Це свято символізує все найдорожче і найголовніше для людей: добро, любов, прощення, а ще - Божу ласку і змилування. Воно має свої традиції, які встановлювалися поступово впродовж багатьох століть. Так як Великдень - найяскравіша ознака всього живого і оновленого, то головними символами цього дня вважаються Життя (паски і розфарбовані яйця), Вода і Благодатний Вогонь. Сподіваємось, що  цьогорічне чудесне свято Воскресіння принесе довгоочікувану перемогу та мир в Україну, любов та світло у кожну родину.

Святкування Великодня має в Україні надзвичайно багату історію з своєрідними традиціями, звичаями та обрядами.

Про походження свята і народні традиції, особливості відзначення Великодня в Україні розповідають видання, які представлені на книжково-ілюстративній виставці-інсталяції «Великодні дзвони України». Про це світле, радісне свято можна дізнатися, переглянувши такі книги: «Подаруй ми писаночку», «Українські традиції і звичаї», Артюх Л. «Звичаї українців у народному календарі, Багнюк А. «Символи українства», Василечко Л. «Шуткова неділя», Воропай О. «Звичаї нашого народу», Лаврик О. «Україна. Все, що робить нас українцями», Тараненко І. «Абетка України» та ін.

Перегляньте виставку та отримайте багато позитивних емоцій від спілкування із книжковими виданнями.

Щиро вітаємо всіх із Світлим святом Воскресіння Христового й бажаємо перемоги, миру, добра та злагоди в кожному домі.

         Чекаємо на зустріч з вами,

         Христос Воскрес!

         Воістину Воскрес!

 

 

 

 

 

Оновлено 02-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка