Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Презентація театрознавчого видання Миколи Сулятицького «У засвічадах храму Мельпомени»



27 березня 2023 року в Міжнародний день театру у відділі літератури з питань мистецтва Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка відбулася презентація театрознавчого видання «У засвічадах храму Мельпомени» відомого науковця, кандидата філологічних наук, доцента, суспільно-громадського діяча Миколи Сулятицького.

Модератором презентації виступила заступниця директора обласної книгозбірні Галина Горбань, яка в своєму вступному слові наголосила, що культура - це наш другий фронт, який захищає українство і ми вже вдруге святкуємо Міжнародний день театру в умовах війни. Вона також представила гостям заходу Миколу Сулятицького - кандидата філологічних наук, режисера і театрального діяча, начальника відділу молоді, спорту, культури і туризму Яблунівської ТГ, члена Національної спілки театральних діячів України та Національної спілки журналістів України, автора понад 70 наукових і художньо-публіцистичних праць літературознавчого, культурологічного та суспільно-політичного характеру, національного підручника та низки навчальних посібників.

Пан Микола розпочав дійство з поетичних слів, а опісля розповів присутнім про зміст і структуру своєї нової монографії, яка є певним підсумком драматургічно-театрознавчих публіцистично-наукових розвідок автора. Книжка представлена аналітичними відгуками про вистави Івано-Франківських театрів, науковими розмислами над драматургічним доробком Лесі Українки та інших авторів, рецензіями театрознавчих видань, дослідженнями про знакових театралів Прикарпаття.

Цікавим доповнення наукового дослідження є підбірка світлин про аналізовані у монографії спектаклі.

Тексти з презентованої книги належним чином апробовані автором впродовж багатолітнього читання лекцій на гуманітарних кафедрах навчальних закладів, виступами на теле- і радіоефірах, конференціях та публікаціях у ЗМІ.

На святкове дійство до Миколи Сулятицького завітали відомі діячі нашого краю, представники влади, науковці, письменники, працівники культури і земляки.

Привітали Миколу Сулятицького з виходом у світ даного видання: Оксана Ющишин - головний спеціаліст відділу культури і мистецтв управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА; Євген Баран - літературний критик, літературознавець, голова Товариства письменників і журналістів ім. І. Франка»; Василь Бабій - письменник, краєзнавець; Василь Мойсишин - науковець, поет, громадсько-культурний діяч, завідувач кафедри вищої математики Івано-Франківського національного університету нафти і газу (ІФНТУНГ), доктор технічних наук, професор, очільник Івано-Франківського обласного осередку НТШ; Марія Ігнатюк - доцент, викладач сценічної мови; Михайло Верес - заслужений працівник освіти України, викладач-методист Івано-Франківського фахового коледжу фізичного виховання; Леся Геник - головний спеціаліст Департаменту культури Івано-Франківської міської ради, поетеси, співзасновниця творчого угрупування «Об'єднані словом»; Ярослав Остафійчук - доцент кафедри фізичної реабілітації, ерготерапії з курсом фізичного виховання Івано-Франківського національного медичного університету, голова Івано-Франківської міської організації політичної партії Народний Рух України; Марія Костюк - завідувачка Яблунівської селищної бібліотеки, яка принагідно вручила подяки Ярославу Коретчуку та Василю Тимківу за поповнення фонду книгозбірні.

Музичним доповненням до презентації стали виступи народного інструментального ансамблю Яблунівського будинку культури «Мелодія гір» (керівник Василь Григорчак). Особливе музичне вітання лунало від заслуженої працівниці культури України Євгенії Ткачук та викладача Яблунівської мистецької школи Михайла Мельника.  Василь Григорчак (скрипка) та Роман Григорчак (піаніно) виконали віночок гуцульських наспівів і наповнили свято неповторним місцевим колоритом.

В ході презентації пан Микола емоційно продекламував вірш, присвячений своєму сину, а також уривок з поеми «Іван Підкова» Тараса Шевченка, чим захопив і подивував гостей презентації.

Вдало доповнила святкове дійство книжкова виставка з фондів відділу літератури з питань мистецтва «Український театр в Галичині: від минулого до сьогодення», приурочена до Міжнародного дня театру та 175-літтю з часу першої театральної вистави на західноукраїнських землях, адже 8 червня 1848 року відбулася прем'єра першої вистави Коломийського театру - «Дівка на виданню, або На милування нема силування» за п'єсою Івана Котляревського. Іван Озаркевич, чиє ім'я нині носить Коломийський академічний обласний український драматичний театр, адаптував п'єсу до життя покутських українців.

На завершення заходу директорка ОУНБ ім. І. Франка, заслужена працівниця культури України Людмила Бабій привітала усіх присутніх з Міжнародним днем театру і щиро подякувала Миколі Сулятицькому, вірному патріотові України, за феєричне свято, за його творчість та активну громадську діяльність, за підтримку бібліотечної справи.

Презентація видання відбулася у теплій, душевній атмосфері мистецької зали бібліотеки.

Тож запрошуємо до прочитання презентованої книги усіх бажаючих!

Світлини

https://suspilne.media/427047-v-ivano-frankivsku-prezentuvali-knigu-pro-znanih-teatraliv-prikarpatta/

В Івано-Франківську презентували книгу про знаних театралів Прикарпаття («Суспільне»)

 

 

 

Оновлено 19-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка