Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Довідник безбар`єрності – гід з коректного спілкування



27 березня 2023 року у відділі загального читального залу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнута виставка однієї книги «Довідник безбар`єрності – гід з коректного спілкування». «Довідник безбар`єрності» – ініціатива і флагманський проєкт першої леді України Олени Зеленської (започаткований у 2021 році) у співпраці з громадськими організаціями, правозахисниками, психологами, батьками, що виховують дітей з інвалідністю, українськими та міжнародними експертами.

В Україні живуть чоловіки й жінки, діти й молодь, люди старшого віку, представники різних національностей, кольору шкіри, стану здоров'я... Ми різні, але попри нашу відмінність, кожен і кожна з нас заслуговує на повагу, безпеку, гідне ставлення та розвиток. Та, на жаль, дуже багато людей щодня стикається із суспільними перешкодами. Україна має будувати безбар'єрність, поступово, але невпинно.

«Довідник безбар'єрності» - гід із коректного спілкування, який зафіксував нові норми безбар'єрної мови. Це перший український структурований посібник із безбар'єрної комунікації. Що стосується змісту, це перше повне видання про толерантність спілкування та його правила. Кожен великий крок починається зі слова, і слово, народжене в повазі, здатне змінити суспільство. Без образ, без кліше й стигматизації. У центрі людина, її особистість і внутрішній світ.

Безбар'єрність - це не лише фізичні перепони, це ще й психологічні перестороги, упередження, економічна нерівність, наприклад нерівна оплата. Водночас із російським вторгненням безбар'єрність набула ще більшої актуальності й нового значення. Бо агресія створила ще більше бар'єрів. Ще більше фізичних - бо щодня все більше дорослих і дітей травмується від обстрілів, втрачає руки і ноги. Ще більше психічних бар'єрів - бо сьогодні майже кожен українець переживає стрес через війну. Ще більше економічних бар'єрів - бо люди втрачають житло, роботу, бізнес.

Мета довідника - навчити коректному спілкуванню зокрема й з людьми з інвалідністю, яких через війну кожного дня стає все більше, як писати та звертатися, щоб не створювати штучних бар'єрів і виключень у суспільстві.

«Довідник безбар'єрності» - це продукт із відкритим кодом, який постійно допрацьовується і розширюється. Оновлення доступні в електронному варіанті за адресою bf.in.ua. Ця книжка містить інформацію станом на 10. 01. 2022 року.

Видання представлене на виставці - не для продажу, його примірники відправлено національним та обласним бібліотекам, в тому числі і нашій книгозбірні, щоб кожен безкоштовно міг познайомитися з посібником із нової етики спілкування.

Завітавши до відділу загального читального залу нашої книгозбірні, ви зможете детальніше ознайомитись з книгою «Довідник безбар'єрності». Насолоди вам від нових знань і нехай нові звички стануть нормою вашого безбар'єрного спілкування. Пам'ятаймо, що толерантність починається з кожного з нас.

         Чекаємо на зустріч з вами.

 

Оновлено 19-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка