Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

«Український театр в Галичині: від минулого до сьогодення»



27 березня 2023 року з нагоди Міжнародного дня театру та 175-ліття Коломийського академічного обласного українського драматичного театру ім. І. Озаркевича відділ літератури з питань мистецтва Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнув літературну вітрину «Український театр в Галичині: від минулого до сьогодення».

27 березня у всьому світі відзначають Міжнародний день театру.

Театральне мистецтво Івано-Франківщини - яскрава й вагома складова театральної культури України. Завдяки творчій праці, енергії, любові до своєї землі, корифеї української сцени з покоління в покоління передають традиції, здобутки, духовні скарби народу, ведуть глядача у світ добра, краси та любові.

Пишаємося, що цього року перший український театр на західноукраїнських землях, один із найстаріших театрів України - Коломийський академічний обласний український драматичний театр імені Івана Озаркевича, відзначає 175-ліття з часу заснування.

Коломийський академічний обласний український драматичний театр ім. І. Озаркевича - театр, створений постановою уряду УРСР в кінці 1939 року в Коломиї в статусі державного. Ще в 1849 році в містечку Коломия вже був заснований перший український народний аматорський театр - це одна з перших театральних труп на теренах Галичини, яка давали вистави в Коломиї та в містах Галичини. Тому театральне життя в цьому покутському містечку було дуже насичене й радянській владі довелося просто узаконити існуючі покутянські культурні традиції. Театр носить славне ім'я Івана Озаркевича недарма. Саме цей чоловік є засновником першого українського драматичного театру на Галичині.

8 червня 1848 року відбулася прем'єра першої вистави Коломийського театру - «Дівка на виданню, або На милування нема силування» за п'єсою Івана Котляревського. Іван Озаркевич адаптував п'єсу до життя покутських українців. Цього ж таки, 1848 року, відбулися й перші гастролі новоствореного мистецького колективу. 19 жовтня коломияни зіграли виставу «Дівка на виданню» перед делегатами Конгресу української інтелігенції, що проходив у місті Львові. Ця подія започаткувала український театральний рух у місті Лева, звідки він перекинувся до Перемишля і Тернополя. Сьогодні Коломийський театр зажив слави одного серед найкращих на Заході України.  

На 1864 рік припадає відродження аматорського театру на Галичині. У Коломиї розвитком театральної справи успішно займається відоме в Україні подружжя Івана та Іванни Біберовичів (виконавці головних ролей, зокрема, у п'єсі «Назар Стодоля» Тараса Шевченка). Ця театральна трупа успішно трудилася на терені лицедійства багато років, виступаючи в Коломиї та гастролюючи по Галичині, таким чином, формуючи зачатки театральної культури в покутському та галичанському середовищі. Зерна театральних жертовників дали свої сходи на початку 20 століття. Саме в 1920-1939 роках театр у Коломиї стає помітним явищем у суспільному та мистецькому житті галичан, провідником української національної ідеї. На його сцені грають видатні майстри українського театрального мистецтва: Микола Бенцаль, Володимир Блавацький, Олекса Скалозуб, Дмитро Николишин.

Завдяки новим постановкам та новим й відомим обличчям Коломийський театр в 1939 році в чергове збурив культурне життя столиці Гуцульщини. Навіть, не зважаючи на встановлення влади Рад у Галичині, театр продовжував працювати та гуртував українськість навколо себе. Радянські керівники не готові були вдаватися до репресивних дій щодо улюбленців краю, тому змушені були визнати його на офіційному рівні та надати статус державного театру.

29 вересня 2008 року Колегією Міністерства культури і туризму України Коломийському театру надано статус академічного. Та й було за що: за період з 1989 року - часу свого відродження - служителі коломийської Мельпомени підготували більш як 80 постановок, дали понад 3000 вистав.

Щиро вітаємо своїх друзів та партнерів - колективи Івано-Франківських: національного академічного драматичного театру ім. І. Франка; обласного академічного театру ім. Марійки Підгірянки; театру фольклору, народних свят і видовищ; кафедри театрального і хореографічного мистецтва Навчально-наукового Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, та всіх працівників театрального мистецтва із професійним святом. Бажаємо всім здоров'я, натхнення, втілення найсміливіших творчих задумів у вільній Незалежній Україні!

Також, гостинно запрошуємо до обласної універсальної наукової бібліотеки імені Івана Франка на перегляд літературної вітрини «Український театр в Галичині: від минулого до сьогодення», приуроченої до Міжнародного дня театру та ювілею Коломийського академічного обласного українського драматичного театру ім. І. Озаркевича.

 

 

Оновлено 19-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка