Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Поезія – музика слів



21 березня ми відзначаємо Всесвітній день поезії. Вітаємо усіх, хто творить і любить поетичне слово! 20 березня 2023 року з нагоди цього свята у відділі абонементу ІФОУНБ ім. І. Франка розгорнута книжкова виставка-реліз «Поезія – музика слів».

Уперше свято поезії відзначали в Парижі, одному з найромантичніших міст Землі. А запровадила його ЮНЕСКО 1999 року.  

Про цей літературний жанр написано і сказано багато: поезія - це загущеність думки й почуття: Іван Франко назвав поезію «кристалізацією» життя; Ліна Костенко пише: «Поезія - це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі»...

Немає відповіді на питання, в чому секрет поетичних чарів, це залишається загадкою; але поезія вабить читачів. Навіть той, хто кричить: «Не люблю віршів всіляких поетів!», мабуть, просто не читав шедеврів. Інакше обов'язково знайшов би собі поетів до душі.

З нагоди Всесвітнього дня поезії у відділі абонементу ОУНБ ім. І. Франка відкрита книжкова виставка «Поезія - музика слів». На ній представлені збірки віршів як класиків, так і сучасних вершителів українського поетичного слова, бо ж українська поезія є живим відбитком невпинного руху, постійних перевтілень вірша, його неочікуваних видозмін, його незбагненних метаморфоз.

Серед знаних та маловідомих імен ви знайдете книги Тараса Шевченка та Івана Франка, Лесі Українки та Василя Стуса, Ліни Костенко та Василя Симоненка, а також Сергія Жадана, Марії Матіос, Євгена Рибчинського, наших краян: Василя Герасим'юка, Нестора Чира, Оксани Рубаняк, Василя Карп'юка, Ірини Фотуйми та інших. Приверне увагу збірка віршів цьогорічної лавреатки Національної премії ім. Т.Г. Шевченка «Орден мовчальниць» Катерини Калитко, де знаходимо такі життєствердні рядки:

«Але хтось же повинен обертати цей світ,

зігрівати літо, що ледь не вмерзло у лід,

врешті-решт-кохати».

Україна багата майстрами високої поезії. На весь світ і різними мовами прозвучали пророчі слова Т. Шевченка, сильна жіноча поезія Лесі Українки, могутнє слово І. Франка, незбагненна і неповторна в своїй геніальності Ліна Костенко... Величезна скарбниця високого українського поетичного слова поповнюється щодня, щогодини.

Тож, запрошуємо всіх шанувальників поетичного слова до відділу абонементу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, щоб віднайти собі поезію до душі.

 

Оновлено 19-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка