Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

«Енеїда» Котляревського – витоки національного відродження



10 березня 2023 року працівники відділу книгозберігання Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка організували виставку однієї книги «Безсмертна «Енеїда», приурочену до 225 років з часу видання «Енеїди» І. Котляревського.

В історії нашої культури є діячі, які особливо яскраво й багатогранно відображали в своїй творчості душу народу, його національну своєрідність, поетичну вдачу. До таких належить Іван Петрович Котляревський - класик нової української літератури, видатний письменник-реаліст.

«Енеїда» - українська бурлескно-травестійна поема, заснована на сюжеті однойменної класичної поеми римського поета Вергілія. Перші три частини «Енеїди» були видані у 1798 році без відома автора. Вся вона вийшла тільки в 1842 році, уже після смерті Котляревського.

Наразі «Енеїда» вважається першим твором нової української літератури. Її багато критикували, звинувачували автора у насмішкуватому ставленні до українців, у висміюванні власної історії та культури. Проте з іншого боку, саме вона заклала підвалини красного письменства розмовною українською мовою - тією, якою спілкувалися і яку розуміли абсолютна більшість мешканців України. Автор, що добре знав українське народне життя, зумів його тонко передати як з допомогою мовних засобів, використовуючи полтавську говірку, так і з допомогою класичних літературних символів, а також символів національної історії.

«Енеїду» сміливо можна назвати своєрідною енциклопедією українського побуту кінця ХVIII - початку ХIХ століття.

Запрошуємо завітати до бібліотеки та прочитати цей геніальний твір в оригіналі. Тільки так можна повною мірою оцінити всю красу цієї поеми, виразність і колоритність українського слова.

Іван Котляревський справді геніальний автор, творчість якого і сьогодні для нас має значення - зокрема під час війні з росією.

 

Оновлено 19-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка