Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Роман Ткач: Присвята Тарасові Шевченкові



09 березня 2023 року з нагоди відзначення 209-ої річниці від дня народження Великого Кобзаря в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відомий громадський діяч Роман Ткач представив громадськості власне зібрання Шевченкіани.

Зустріч із знаним колекціонером Шевченкіани Романом Ткачем розпочалася хвилиною пам'яті за загиблими воїнами в російсько-українській війні.  

Модератор заходу - директорка ІФОУНБ ім. І. Франка Людмила Бабій наголосила, що цьогоріч в солідарності з українським народом 209-ліття Тараса Шевченка відзначає увесь світ. Кожний рік ми по-новому відкриваємо для себе творчу спадщину Великого сина України. Сьогодні обласна бібліотека представляє унікальну підбірку портретів Шевченка, створених відомими митцями і пересічними українцями у різних техніках, а також раритетних «Кобзарів», листівок, значків та інших речей, пов'язаних із вшануванням поета.

Відомий громадський політик, депутат Івано-Франківської обласної ради Роман Ткач розповів присутнім, що його захоплення колекціонуванням Шевченкіани почалося, коли друзі подарували йому «Кобзар» 1914 року видання. Нині він пишається зібраними «Кобзарями» різних років, зокрема найціннішим примірником прижиттєвого видання 1860 року та військових, котрі у нелегкі воєнні часи Першої і Другої світових воєн, громадянської війни виходили друком на теренах України і за кордоном. А ще у своїй колекції має 126 портретів поета. Колекціонер привозив їх звідусіль та приймав у подарунок від родичів, друзів, односельців.

Роман Володимирович із захопленням розповідав про родзинки колекції: «Кобзар», ілюстрований видатним українським художником Василем Седлярем 1931 року, брошуру з картинами Шевченка, «цигаркове» видання збірки, книгу львівського видавництва 1942 року, повоєнні видання.  Скільки рук тримали ці «Кобзарі», скільки людей читали його рядки!

За словами Романа Ткача, світ «Кобзаря» - унікальний, захоплюючий, але й трагічний, так само, як доля Шевченка. Також колекціонер зауважив, що «Кобзар» Шевченка рецензувався усіма режимами. В контексті останнього він показав збірку «Кобзар» 1950 року видання, в яку з певних причин не увійшли 17 творів Шевченка, а весь текст в книжці нерозбірливий, щоб не можна було взагалі прочитати.

Також присутні мали можливість побачити портрет Тараса Григоровича, який був невідомий до 90-х років, на якому Шевченко вперше постає у вишитій сорочці. Кожне полотно несе свою унікальну історію та незабутню емоцію, а їх на виставці представлено близько 70.

На зустріч завітали представники влади, депутати, відомі митці та громадські діячі краю, письменники, історики, науковці, представники духовенства, а також друзі п. Романа та колеги по роботі.

Своїми враженнями від колекції поділилися: голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич; заступник голови Івано-Франківської ОВА Богдан Футерко; начальник управління культури, національностей та релігій Володимир Федорак; український літературний критик, літературознавець, голова Товариства письменників і журналістів імені І. Франка Євген Баран; заступник голови Національної спілки письменників України Ярослав Ткачівський; українська письменниця та кінодраматургиня Марія Вайно; кандидат філологічних наук, доцент Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Марта Хороб; директор Івано-Франківського музею визвольної боротьби ім. Степана Бандери Ярослав Коретчук.

Про мистецьку складову портретів Шевченка говорили Богдан Губаль - професор кафедри дизайну і теорії мистецтва Навчально-наукового інституту мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та Надія Бабій - доцент кафедри дизайну і теорії мистецтва Навчально-наукового інституту мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Присутні мали нагоду поспілкуватися з Романом Володимировичем про його колекцію,

Гості презентації читали улюблені поезії Шевченка з раритетних «Кобзарів» і це було чудово, змістовно і емоційно насичено. Шевченківське слово вкотре дивувало, захоплювало, окрилювало, надихало, підносило і залюблювало у себе.

На завершення гості презентації виконали пісню на слова Великого Кобзаря «Реве та стогне Дніпр широкий», а також переглянули добірку документальних джерел з фондів ОУНБ ім. І. Франка на книжковій виставці  «Тарас Шевченко: стежки до пізнання життя та творчості».

Не пропустіть нагоду на власні очі роздивитися унікальні речі, які репрезентуються у літературно-мистецькій вітальні обласної книгозбірні.

Світлини

https://podrobnosti.ua/2468627-kniga-jaka-u-kozhnogo-ukrantsja-prikarpatets-zbrav-ponad-300-kobzarv.html
Книга, яка є у кожного українця: прикарпатець зібрав майже 300 "Кобзарів"

Оновлено 19-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка